Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Nastupující pandemie může opět počty kremací výrazně zvýšit, obává se ředitelka Správy hřbitovů města Plzně

V běžném režimu plzeňské krematorium provede zhruba 250 žehů měsíčně. V březnu, kdy pandemie koronaviru byla na svém vrcholu, zde měli žehů dvojnásob. Staré pece ale mohly pracovat jen jednu osmihodinovou směnu, pak se přehřály a musely deset hodin chladnout. Nově pořízené pece mohou pracovat v případě potřeby nepřetržitě i několik dní. Zatím je tam na plnou kapacitu využít nemuseli, stále se zvyšující míra případů covidu ale vyvolává obavy.

V Plzni začalo krematorium s obřadní síní postavené podle návrhu architekta Hanuša Zápala sloužit v květnu 1926, nové krematorium pak postavilo město v polovině 90. let 20. století. Původní pece sloužily v krematoriu od roku 1994, u obřadní síně od roku 2003 a už byly zastaralé a nevyhovující.

V Plzeňském kraji zajišťují kremace zemřelých krematoria v Klatovech a v Plzni. Obě provozují městské organizace. Kremace představují drtivou většinu pohřbů. V Plzni letos krematorium dostalo tři nové moderní pece, které nahradily nedostačující a dosluhující zařízení. V době vrcholící pandemie koronaviru a zvýšených počtů úmrtí letos v březnu totiž pracovaly téměř za hranou svých možností.

Hned tři nové kremační pece pořídilo město Plzeň, za jediný den zvládnou zpopelnit až 48 těl

Pokud by došlo k nejhoršímu a naplnily se ty nejčernější scénáře, město Plzeň je v jedné oblasti perfektně připraveno na zvládnutí případné podzimní vlny pandemie. V budově krematoria na Ústředním hřbitově jsou nově v provozu dvě nejmodernější...

Nově pořízené pece mohou pracovat v případě potřeby nepřetržitě i několik dní a mohou také spalovat lidské ostatky až do hmotnosti 350 kilogramů, dosud to bylo 180 kilogramů. Denní kapacita každé nové pece je 16 kremací, což je dvojnásobek oproti předchozímu zařízení. Dvě pece jsou v novém krematoriu, třetí u obřadní místnosti. „Zařízení pracuje, zatím jsme jeho plnou kapacitu nemuseli využít. Obávám se ale, že nastupující pandemie může opět počty úmrtí a kremací výrazně zvýšit," řekla ředitelka Správy hřbitovů a krematoria Kateřina Šneberková.

V Plzni podle ní představují kremace naprostou většinu pohřbů. Uložení ostatků zemřelých do země je jen zlomek ze zhruba tři tisíce pohřbů, které ročně Správa hřbitovů a krematoria zajistí.

Nový trend v pohřbívání, ostatky je možné uložit ke kořenům stromu

Obřad a rozloučení v síni krematoria může být pro mnohé velmi neosobní. Správa hřbitovů a krematoria města Plzně proto přichází s novinkou, kterou je pohřeb ke kořenům stromů. Pozůstalí si mohou vybrat místo na Lesním hřbitově a rozhodnou také o...

Do Klatov se převáželi nebožtíci z Karlovarského kraje

Také klatovské krematorium zaznamenalo letos během pandemie koronaviru zvýšený počet spalů a vypomáhalo například Karlovarskému kraji, kde už kapacita krematoria nestačila. V únoru letošního roku byl dokonce u zařízení v Karlových Varech přistavený mobilní mrazák na těla zesnulých. Problémy byly i s dodávkami rakví.

V Klatovech je krematorium v provozu od dubna 1985. Tehdy začalo pracovat s kremační pecí vyrobenou jako prototyp v plzeňské Škodovce. Pec je stále v krematoriu, ale nepoužívá se a slouží pouze jako záložní. Současná kremační pec je modernější, umožňuje čtyřiadvacetihodinový provoz. Ročně krematorium provede podle ředitele Technických služeb města Klatovy Petera Pošefky kolem 1200 až 1400 kremací zemřelých ze své spádové oblasti, která zahrnuje především Klatovsko, Domažicko a částečně jižní Plzeňsko.

Další nejbližší krematoria jsou v Plzni a v jihočeské Blatné. Generální opravy kremační pece se provádějí vždy za zhruba 10 000 spalů, po loňské generální opravě tak bude zase několik let sloužit. Kremace dnes v Klatovech představují drtivou většinu pohřbů, zhruba 90 až 95 procent, odhadl Pošefka

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky hřbitov, Plzeň, pohřbívání, Klatovy, krematorium, koronavirus, covid-19, pec, pandemie covidu-19, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, ŠKODA AUTO a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nastupující pandemie může opět počty kremací výrazně zvýšit, obává se ředitelka Správy hřbitovů města Plzně  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.