Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nový trend v pohřbívání, ostatky je možné uložit ke kořenům stromu

Obřad a rozloučení v síni krematoria může být pro mnohé velmi neosobní. Správa hřbitovů a krematoria města Plzně proto přichází s novinkou, kterou je pohřeb ke kořenům stromů. Pozůstalí si mohou vybrat místo na Lesním hřbitově a rozhodnou také o formě uložení ostatků. Buďto se jedná vsyp nebo uložení ve speciální urně, která se během let rozloží.

Také v pohřebnictví je nutné sledovat nejnovější trendy. Stále populárnější je uložení ostatků na přírodním pohřebišti. Zatímco v zahraničí má tato forma rozloučení dlouholetou tradici, u nás se s ní lidé setkali pouze na třech místech. Tím čtvrtým je nově Ústřední hřbitov v Plzni. Jak to v praxi bude fungovat? Pozůstalí si vyberou strom a formu obřadu. Jednotlivé detaily s nimi proberou pracovníci hřbitova.

„Kolegyně provádějí pozůstalé celým procesem. Sdělí jim vše ohledně parte, vyberou hudbu, květinovou výzdobu a zda chtějí či nechtějí obřad. Nabízíme obřad v kapli, v obřadní síni a nově i tady na Lesním hřbitově. Pokud by měl někdo zájem o živou hudbu, tak to samozřejmě také umožníme. Jsme připraveni i na rozloučení s rakví. Můžeme sem na vozíku dopravit tělo v rakvi a před samotným žehem provést obřad. Po žehu se ostatky mohou uložit tady nebo v rodinném hrobě. Záleží na přání rodiny,“ vysvětluje ředitelka Správy hřbitovů a krematoria Kateřina Šneberková.

Kromě Plzně nabízí pohřbívání ke kořenům například hřbitov v pražských Ďáblicích neboli první české přírodní pohřebiště Les království, či v Brně. V zahraničí pohřbívání ke kořenům má již letitou tradici například ve Velké Británii.

Celková kapacita přírodního hřbitova činí stovky míst. Nyní se tam budou snažit k jednomu stromu dávat pouze rodinné příslušníky. Samotné uložení se provádí zhruba metr od kmene stromu.

„Ostatky je možné uložit v ekologicky rozložitelné urně, která se rozpadne do zhruba deseti let, či je možné vsypat pouze samotný popel. Na stromě bude připevněna dřevěná cedulka, kam je možné poznamenat jméno zemřelého, rodiny, datum narození a úmrtí. Vše záleží na přání zesnulého nebo rodiny. Přírodní pohřbívání je možné celoročně, vyjma nepříznivých povětrnostních podmínek, kdy bude zamrzlá zem,“ uvedla Šneberková.

V komornějším prostředí může rodina napsat pozůstalému vzkaz a ten pak spálit. Je tam také nádoba pro zapálení plovoucích svíček. Namalovat obrázek na rozloučenou mohou i děti.

„Cena nájmu vsypového místa je 3500 korun na deset let, což je cena i za pronájem hrobového místa. Akorát tady je to na deset let, protože i samotná urna má poločas rozpadu deset let. Cena obřadu je velmi individuální, ale pohybujeme se mezi třemi až pěti tisíci,“ říká ředitelka. K jednomu stromu je možné umístit až osm uren. Celkové náklady na vybudování nového pohřebiště ke kořenům byly 70 tisíc korun.

Hned tři nové kremační pece pořídilo město Plzeň, za jediný den zvládnou zpopelnit až 48 těl

Pokud by došlo k nejhoršímu a naplnily se ty nejčernější scénáře, město Plzeň je v jedné oblasti perfektně připraveno na zvládnutí případné podzimní vlny pandemie. V budově krematoria na Ústředním hřbitově jsou nově v provozu dvě nejmodernější...

„Zakoupili jsme reproduktor pro hudební doprovod obřadu, je zde také připraveno sezení. Správa hřbitovů a krematoria města Plzně pro pozůstalé zajistí kompletně celé rozloučení, včetně obřadníka,“ doplnila řekla náměstkyně primátora Eliška Bartáková (ANO).

„Naše městská správa hřbitovů a krematoria nabízí a ukazuje nové cesty, jak se rozloučit s blízkým člověkem a uctít jeho památku v přírodním prostředí. Alternativou by mohlo být právě pohřbívání ke kořenům. Jsem rád, že tu toto první takové pohřebiště vzniklo. V České republice lze pohřbívat ke kořenům například v pražských Ďáblicích či v Brně,“ dodal primátor Plzně Martin Baxa (ODS).

Ústřední hřbitov v Plzni má rozlohu 12 hektarů. První hroby byly na plzeňském hřbitově U Václava zřízeny v roce 1901. Roku 1926 začalo sloužit nové krematorium. V těsné blízkosti nové budovy vznikl urnový háj a také kolumbárium, v Čechách v té době nejrozměrnější. V roce 2008 bylo dokončeno nové kolumbárium, které je díky své délce nejdelším kolumbáriem v České republice. Do jednoho tisíce výklenků je možné uložit až čtyři tisíce uren.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky hřbitov, pohřbívání, Plzeň, ke kořenům, smrt, Ústřední hřbitov, strom, krematorium, Česko, Brno, Martin Baxa, ODS, ANO 2011, Ďáblice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový trend v pohřbívání, ostatky je možné uložit ke kořenům stromu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.