Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hejtmanství vyzývá praktické lékaře ke spolupráci a pomoc s očkováním

Zájem o očkování raketově roste, stejně tak počty nakažených. Jen za úterý přibylo v Česku 6 274 potvrzených případů covidu-19. V Plzeňském kraji čísla také každým dnem rostou, za posledních 24 hodin testy odhalily 369 nakažených koronavirem. Hejtmanka Plzeňského kraje vyzvala praktické lékaře ke spolupráci a žádá je, aby pomohli zajistit dostupnost očkování pro co nejvíce obyvatel.

Poprvé od dubna denní počet nově nakažených překonal hranici 6000. Opět se zvýšil počet hospitalizovaných. S koronavirem je v nemocnicích 1146 lidí. V těžkém stavu je 166 pacientů. Na 100 tisíc obyvatel připadá v posledních sedmi dnech 246 nakažených, incidenční číslo se od úterý zvýšilo o 29. S koronavirem dosud v ČR zemřelo 30 667 lidí. Za posledních sedm dní eviduje ministerstvo 82 zemřelých.

Končící ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) je přesvědčen o tom, že šíření covidu v Česku se stalo epidemií neočkovaných. Podle dat o šíření nákazy za říjen tvoří lidé bez vakcíny 74 procent pozitivně testovaných a 63 procent hospitalizovaných. Pokud by se proočkovanost zvýšila, bylo by možné zrušit "třeba zítra" všechna protiepidemická opatření, řekl ministr v úterý na tiskové konferenci.

Zájem o očkování v posledních dnech výrazně roste. Zdravotníci v úterý aplikovali 32 414 dávek vakcíny proti koronaviru, což je nejvyšší počet od 27. srpna. Většina z toho byla třetí posilovací dávka. V Plzeňském kraji mohou lidé využít své praktické lékaře, kteří by měli mít k dispozici všechny dostupné vakcíny, ze kterých si mohou zájemci vybrat.

„Do ordinací praktických lékařů je zajištěna distribuce všech v ČR dostupných očkovacích vakcín, jejich balení je uzpůsobeno možnostem spotřeby praktických lékařů, stejně tak podmínky jejich skladování. Není podstatné, zda se jedná o prvovakcinaci, podání druhé či třetí posilující dávky,“ uvedla hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS).

Lidé, kteří mají ukončené očkování, obdrží SMS či e-mail s tím, že se mohu objednat na třetí posilující dávku. Stane se tak šest měsíců od poslední podané dávky. Kontaktovat budou moci svého praktického lékaře a po domluvě s ním si objednají termín.

„V tomto případě se občan nemusí nikam registrovat. Příslušný praktický lékař provede o očkovaní standardní záznam včetně záznamu do ISIN. V případě promeškání termínu je možné třetí posilující dávku aplikovat kdykoli později,“ doplňuje hejtmanka.

Plzeňský kraj ukončil v září provoz velkokapacitního očkovacího centra. I nadále pokračuje očkování v nemocnicích a dalších místech, jejichž přehled naleznete na ZDE. Tam už je ale lepší se registrovat a vyhnout se tak čekání a kontaktu s větším množství lidí.

Hygienici aktuálně uvádějí 2638 nakažených, kteří v Plzeňském kraji reálně žijí. Nejvíce jich je momentálně v Plzni (1033), následuje Klatovsko (371), severní Plzeňsko (344), Domažlicko (332), jižní Plzeňsko (262), Rokycansko (222) a Tachovsko (74).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, očkování, praktičtí lékaři, praktický lékař, Česko, Adam Vojtěch, ANO 2011, Ilona Mauritzová, ODS, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtmanství vyzývá praktické lékaře ke spolupráci a pomoc s očkováním  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.