Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Třetí největší průmyslová zóna v Plzeňském kraji poblíž Stříbra už je téměř plná

Třetí největší průmyslová zóna v Plzeňském kraji, Panattoni Park Stříbro, už je téměř plná. Německá skupina KION, která vyrábí vysokozdvižné vozíky, otevře čtvrtou halu. Druhou halu tam postavil americký dodavatel automobilových sedaček Lear. V zóně, kde se plánuje poslední větší hala, teď pracuje asi 3500 zaměstnanců, mnozí jsou ze zahraničí. Podle starosty Kostelce Františka Tvrhlíka (KSČM) obec už nechce, aby se zóna dále rozšiřovala.

„Směrem na Kladruby jsou ještě zbytkové plochy. Na větším soukromém čtyřapůlhektarovém poli se plánuje stavět poslední hala, vpravo je jedno menší obecní plocha 3,5 hektaru. Máme na stole nabídku na odkup od (developerské skupiny) Accolade," uvedl Trhlík. Accolade v zóně spolupracuje se stavitelem průmyslových zón Panattoni.

Skupina KION investovala v zóně za pět let kolem 2,5 miliardy korun. Podle šéfa Panattoni pro ČR a SR Pavla Sovičky se oblast díky ní stala světovým centrem manipulační techniky. Po závodech na výrobu vozíků Linde, Still a hale na automatizované dopravníkové systémy Dematic roste v zóně čtvrtá budova za čtvrt miliardy korun. Nové distribuční centrum s plochou 10 tisíc metrů čtverečních, kde bude pracovat 30 lidí, je podle Trhlíka skoro hotové. V kolaudačním řízení je expanze společnosti Lear za 600 milionů Kč, uvedl.

KION už tam má čtyři haly, zaměstnává zhruba 400 lidí. Je to chytrá továrna, není to jen montovna. Dělají vše od píky. Dovezou materiál a dělají si rámy, konstruují, lakují, kompletují a z továrny vycházejí kompletní výrobky. Je tam nadhodnota a toho si vážím," řekl Trhlík. Lear zaměstnává v zóně také asi 400 lidí, německý výrobce vnitřních výplní automobilů Ideal Automotive zhruba 450 pracovníků, a americký producent kancelářského nábytku Steelcase kolem 300. Další firma, švédská Assa Abloy vyrábí velké výlohy do supermarketů a automatické dveřní systémy.

Kostelec se s průmyslovými firmami od příštího roku dohodl, že se jim zdvojnásobí daň z nemovitosti. „Z toho pokryjeme budoucí potřeby na údržbu, zbývající infrastrukturu a všech šest našich vesnice vyšperkujeme," doplnil starosta. Do pokladny města půjdou navíc miliony korun, obec na dani z nemovitosti získá ročně kolem osmi milionů Kč. Malá obec, jejíž příjmy ze sdílených daní - bez daně z nemovitosti - jsou přes deset milionů, se podle Trhlíka musí rozvíjet, hlavně kvůli růstu počtu zaměstnanců i obyvatel, kteří přicházejí do zóny.

„Rozšíření komplexu chytrých továren u Stříbra dokládá, že pro významné hráče světového průmyslu už nejsme žádná montovna Evropy. Naopak vnímají nás jako rovnocenného partnera, který je podpoří při realizaci jejich vizí a inovativních řešení," řekl ředitel Accolade Milan Kratina.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Panattoni Park Stříbro

Štítky průmyslová zóna, Stříbro, práce, zaměstnanci, hala, stavba, Plzeňský kraj, KSČM, Kostelec (Krnov), Accolade, Panattoni Czech Republic Development s.r.o., továrna, Kladruby nad Labem, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třetí největší průmyslová zóna v Plzeňském kraji poblíž Stříbra už je téměř plná  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.