Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Celníci opět kontrolovali nelegálně zaměstnané cizince, při raziích odhalili desítky případů porušení zákona

Další razie na nelegálně pracující cizince podnikli celníci na území Plzeňského kraje. Během čtyř kontrol zaměřených na dodržování zákona o zaměstnanosti zjistili 55 případů porušení zákona.

Kontroly odhalily 29 nelegálně zaměstnaných cizinců ze zemí mimo Evropskou unii. „Ve 26 případech byla porušena informační povinnost zaměstnavatele vůči Úřadu práce ČR. Nejvíce porušení zjistili celníci na Tachovsku u společnosti vyrábějící díly pro automobilový průmysl, jednalo se o 14 cizinců bez povolení k zaměstnávání a v devíti případech nebyla splněna informační povinnost zaměstnavatele vůči Úřadu práce ČR,“ uvedla mluvčí Celního úřadu pro Plzeňský kraj Marcela Kašparová.

Všechna svá zjištění předají celníci Oblastnímu inspektorátu práce pro Plzeňský kraj k zahájení správního řízení a uložení pokuty. Zaměstnavatelům, kteří cizince nelegálně zaměstnávali, hrozí pokuta až do výše 10 milionů korun.

Velkou kontrolní akci zaměřenou na zaměstnávání cizinců provedli celníci v kraji například o prázdninách. V srpnu odhalili při kontrole firem v kraji 94 nelegálně pracujících cizinců ze zemí mimo EU a ve 26 případech zjistili porušení informační povinnosti vůči úřadu práce.

Na konci září pracovalo v Plzeňském kraji podle údajů Úřadu práce 62 700 cizinců. Mezi nimi bylo mírně přes 40 tisíc občanů EU, zhruba 11 500 cizinců ze zemí mimo EU, jimž stačí odevzdat informační kartu a nemusejí mít pracovní povolení, protože mají v ČR trvalý pobyt nebo člena rodiny s legálním pobytem.

Dále to bylo 11 220 cizinců ze třetích zemí, kteří získali pracovní povolení od úřadu práce. Většinou mají krátkodobá pracovní povolení do tří měsíců, z 93 procent jde o Ukrajince. Další tisíce zaměstnaneckých karet vydává občanům třetích zemí odbor azylové a migrační politiky ministerstva vnitra a jejich počty statistika krajského úřadu práce nezahrnuje.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Generální ředitelství cel ČR

Štítky Celní správa, cizinci, kontrola, zaměstnání, Plzeňský kraj, nelegálně pracující cizinci, Úřad práce České republiky, Evropská unie, Česko, Inspektorát práce, okres Tachov, Ministerstvo vnitra České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Celníci opět kontrolovali nelegálně zaměstnané cizince, při raziích odhalili desítky případů porušení zákona  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.