Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Dvojčata levhartů se mají v plzeňské zoo čile k světu, návštěvníkům se ukazují zejména v podvečer

Chen a Chang, dvě koťata levharta čínského přišla na svět před čtyřmi měsíci a radost už nedělají pouze ošetřovatelům. Ve výběhu je mohou návštěvníci zahlédnout hlavně v podvečerních hodinách, kdy se malé šelmy odváží na chvilku vzdálit od své matky. K chovu levhartů čínských se zoo vrátila v roce 2019. Jde o prvoodchov současného páru a třetí úspěšných odchov tohoto ohroženého poddruhu v historii plzeňské zoo.

„Návštěvníkům se malí levharti ukazují až v podvečer, přes den jsou se samicí v doupěti. Jejich večerní pobyt venku je ale častější a delší, což vědí zejména fotografové a držitelé permanentek, tedy častí návštěvníci. Samec je oddělený ve své expozici, často se oku návštěvníka mistrně skrývá za kládami a stromky, takže chvíli trvá jej v podzimních barvách listí a stínů objevit,“ říká mluvčí zahrady Martin Vobruba.

Na svět přišel samec a samička letos 9. června. „Na začátku roku 2021 jsme pár levhartů spojili a v květnu bylo jasné, že spojení dopadlo úspěšně. Samice Tika je prvorodička, a proto jsme se ji snažili co nejméně vyrušovat. Starala se totiž o mláďata od prvních hodin velmi pečlivě, což pro nás bylo velmi milým překvapením. Velmi často totiž samice své první odchovy nezvládnou,“ informovala tehdy Olga Kezniklová z plzeňské zoo.

Levhart čínský patří mezi kriticky ohrožený poddruh a je jedním ze vzácných endemitů Číny. Jeho současná populace je malá, fragmentovaná a izolovaná. Přežívá v několika od sebe vzdálených přírodních rezervacích. V roce 2015 se divoká populace odhadovala mezi 174 až 348 jedinci. „V Evropě jsou necelé tři desítky míst, kde je možné je spatřit, v Unii českých a slovenských zoo ještě v Liberci a Košicích,“ doplnil Vobruba.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kateřina Misíková

Štítky levhart, zoo, Plzeň, odchov, Čína, Martin Vobruba, Toyota Industries

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvojčata levhartů se mají v plzeňské zoo čile k světu, návštěvníkům se ukazují zejména v podvečer  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.