Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Šíření nemoci covid-19 zrychluje. V úterý testy v Plzeňském kraji odhalily 236 nakažených

Nárůst počtu případů covidu v republice se oproti minulému týdnu zdvojnásobil. V úterý přibylo 3246 případů, což je o 1739 víc než před týdnem a nejvíc za den od 20. dubna. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Také lidí s covidem-19 v nemocnicích přibývá, od předchozího úterka jejich počet stoupl o dvě pětiny na 620. Stovka lidí je v těžkém stavu. Prudce roste i množství úmrtí. Za posledních sedm dní zemřelo 51 lidí s covidem-19, zatímco třeba za celé září bylo úmrtí 44. V Plzeňském kraji evidují hygienici 1329 nakažených.

Epidemie covidu-19 v Česku se podle úterního vyjádření Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) začala vyvíjet podle rizikového scénáře. Na začátku listopadu bude podle ředitele ÚZIS Ladislava Duška v tomto scénáři v nemocnicích 1200 lidí s covidem-19, z toho 250 na jednotkách intenzivní péče. Vláda dnes projedná návrhy ministerstva zdravotnictví, jak omezit šíření covidu-19. Ministerstvo navrhuje třeba, aby personál restaurací musel kontrolovat bezinfekčnost, nebo povinné nošení respirátorů v zaměstnání.

Mapa ukazující počet osob s potvrzeným koronavirem za poslední týden podle okresů, zdroj: Ministerstvo zdravotnictví.

Vojtěch: V některých krajích hrozí opět omezování péče

Počet lidí, kteří skončili s covidem-19 v nemocnicích, včetně vážně nemocných, se jen od začátku října téměř ztrojnásobil. V některých krajích hrozí podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) kvůli růstu počtu hospitalizovaných s covidem-19 opětovné omezování odložitelné nemocniční péče. Novinářům to dnes řekl na tiskové konferenci k omezení preventivní péče během předchozích vln pandemie. O které kraje jde, neupřesnil.

„Pokud jsou tady lidé, kteří zpochybňují očkování, nechtějí se nechat očkovat, bude to znamenat, že se mohou skutečně nemocnice dostat do problémů a nebudou schopny se starat o všechny pacienty," uvedl ministr.

Aktuálně je hospitalizováno 620 lidí a 102 v intenzivní péči. Z říjnových 997 covid pozitivních pacientů v nemocnicích byly podle dat ministerstva dvě třetiny neočkované. Bez očkování by podle Ladislava Duška počty hospitalizovaných mohly být i šestkrát až desetkrát horší.

Epidemie podle něj dál zrychluje, reprodukční číslo je kolem 1,5. „Musíme se připravit na další růst nejen počtu nakažených, ale také hospitalizovaných v dalších týdnech. Nákaza se šíří hlavně mezi neočkovanou populací, ze 70 až 75 procent. Stále převažují ti mladí lidé do 35 let," uvedl Dušek.

Krajská hygienická stanice aktuálně uvádí 1329 nakažených, kteří v Plzeňském kraji reálně žijí. Nejvíce nakažených je momentálně v Plzni (489), následuje Klatovsko (208), severní Plzeňsko (190), Rokycansko (144), Domažlicko (159), jižní Plzeňsko (110), a Tachovsko (29).

Ze všech nově nakažených od začátku října podle tiskové zprávy na webu ministerstva tři čtvrtiny nebyly očkovány. Mezi hospitalizovanými staršími 16 let byly asi dvě třetiny neočkovaných a mezi zemřelými přes 50 procent lidí bez vakcinace.

Incidenční číslo se stále zvyšuje

Incidenční číslo, tedy počet nově nakažených za sedm dní na 100 tisíc obyvatel stále roste. K dnešku číslo, používané státem pro určování protiepidemických opatření, stouplo z úterních 101 na 117 případů nákazy. Číslo stouplo ve všech krajích a Praze, v polovině regionů je nyní nad stovkou.

Tzv. reprodukční číslo uvádějící, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, dnes dále rostlo. Z úterní hodnoty 1,47 se zvýšilo na 1,59. Vyplývá to z tiskové zprávy ministerstva. Nepřetržitě od konce srpna se reprodukční číslo drží nad hodnotou jedna, která znamená zrychlování šíření epidemie.

Za celou dobu epidemie bylo v Česku od začátku loňského března zaznamenáno přes 1,72 milionu případů covidu-19. Zemřelo 30 574 nakažených. Od začátku očkování proti covidu-19 loni v prosinci bylo v zemi podáno přibližně 11,98 milionu dávek vakcín a plně naočkováno bylo 6,03 milionu lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, nemocnice, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, Ladislav Dušek, Česko, pandemie covidu-19, očkování, Adam Vojtěch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šíření nemoci covid-19 zrychluje. V úterý testy v Plzeňském kraji odhalily 236 nakažených  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.