Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Středa 9. října 2024  |  Svátek má Štefan / Sára
Bez reklam

Koronavirus v kraji stále nabývá na síle, počet hospitalizovaných pacientů roste

Aktuální situace v Plzeňském kraji podle krajského koordinátora lůžkové péče přesahuje možnost FN Plzeň přijímat nové pacienty s koronavirem, aniž by to ohrozilo běžný chod zařízení. Pacienti tak musí být umisťováni na standardní lůžka i v ostatních zařízení v regionu. K dnešnímu dni bylo hospitalizováno ve čtyřech nemocnicích 23 pacientů s nemocí covid-19, což je dvojnásobek proti pátečnímu stavu.

Krajská hygienická stanice aktuálně uvádí 1042 nakažených, kteří v Plzeňském kraji reálně žijí. Nejvíce nakažených je momentálně v Plzni (370), následuje Klatovsko (181), severní Plzeňsko (140), Rokycansko (125), Domažlicko (104), jižní Plzeňsko (96), a Tachovsko (26).

Čtyři lidé jsou v těžkém stavu, dva z nich na umělé plicní ventilaci. Celkem 17 nemocných je ve Fakultní nemocnici v Plzni a po dvou v domažlické a sušické nemocnici a v plzeňském Privamedu. Novinářům to řekla mluvčí Plzeňského kraje Eva Mertlová.

Pacienti už musí být umisťováni na standardní lůžka všech zařízení v regionu. V pátek bylo v regionu hospitalizováno 12 covid pozitivních pacientů, ale pouze ve Fakultní nemocnici v Plzni, uvedla mluvčí. „Kraj se v počtech týdenních záchytů pohybuje na čtvrtém místě v ČR s hranicí 100 na 100 tisíc obyvatel," doplnila. Podle aktuálních dat ministerstva zdravotnictví bylo k dnešnímu ránu v kraji 105 potvrzených případů za posledních sedm dní na 100 tisíc obyvatel a v celé republice 90.

„Nemocnice jsou v kontaktu, komunikují spolu. Já si myslím, že jsme velmi dobře na tu situaci připraveni. Budeme zase monitorovat a pan profesor Beneš (Jan, krajský koordinátor) bude koordinovat pacienty do jednotlivých nemocnic," řekla novinářům hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS). Zatím není svoláván krizový štáb a jedná se s nemocnicemi. „Počet (hospitalizovaných) je mnohonásobně menší než v loňském roce a nám přijde i efektivnější, když se schází všechny nemocnice na území kraje, které mají lůžkovou kapacitu, abychom věděli, jak se nám postupně bude zaplňovat," uvedla.

Od konce loňského roku zdravotníci v Plzeňského kraji naočkovali proti koronaviru 56 procent všech obyvatel kraje a 64 procent obyvatel starších 12 let, kteří mohou očkování podstoupit.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, pacient, nemocnice, Fakultní nemocnice Plzeň, Krajská hygienická stanice, Plzeň, okres Klatovy, Ilona Mauritzová, okres Rokycany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koronavirus v kraji stále nabývá na síle, počet hospitalizovaných pacientů roste  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.