Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Koronavirus stále sílí, týdenní počet případů v Plzeňském kraji stoupl o 50 procent

Za uplynulých sedm dní potvrdily testy nákazu koronavirem o 282 lidí, což je o polovinu více než v předchozím týdnu. Na 100 tisíc obyvatel připadá nyní v kraji za posledních sedm dní 48 nakažených, před týdnem to bylo 31. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. Nejvíce potvrzených nákaz je na území Plzně, nejméně pak na Tachovsku.

Krajská hygienická stanice aktuálně uvádí 578 nakažených, kteří v Plzeňském kraji reálně žijí. Nejvíce nakažených je momentálně v Plzni (185), následuje Klatovsko (136), jižní Plzeňsko (68), severní Plzeňsko (63), Rokycansko (75), Domažlicko (31) a Tachovsko (20).

Takzvané incidenční číslo, tedy počet nově potvrzených případů covidu za posledních sedm dní v přepočtu na 100 tisíc obyvatel, je v ČR dnes 53, před týdnem bylo 37. Nejvyšší je nyní v Moravskoslezském kraji. Na opačném spektru je Karlovarský kraj, kde připadá na 100 tisíc obyvatel 16 případů.

Denní nárůsty počtu nových případů covidu-19 v Plzeňském kraji za poslední týden kolísaly mezi deseti a 60. Nejvíc jich bylo v pondělí - šedesát nových případů za den. Od začátku pandemie se v kraji s 591 tisíci obyvateli nakazilo 100 300 lidí, zhruba 17 procent obyvatel kraje. Zemřelo 1925 nakažených. Za poslední týden nezemřel žádný pacient s covidem. Před rokem za stejné období zemřelo 12 nakažených lidí.

Za posledních sedm dní se v kraji nakazilo nejvíc lidí v okrese Plzeň-město, a to 92. Na 100 tisíc obyvatel to představuje zhruba 47,2 nákaz. Největší incidence byla na Rokycansku, kde na 100 tisíc obyvatel připadá za sedm dní 86,89 nakažených, celkem to bylo 43 potvrzených případů koronaviru. Naopak Tachovsko mělo nejméně nakažených, za sedm dní se tam nakazilo devět lidí, což je 16,55 případu na 100 tisíc obyvatel.

Ve FN Plzeň leží pět pacientů, ani jeden nemá očkování

Lidí, u kterých průběh nemoci covid-19 vyžaduje hospitalizaci, jsou v kraji soustředěni v plzeňské fakultní nemocnici. Dnes je tam pět těchto pacientů. Nikdo z nich nebyl očkovaný vakcínou proti koronaviru. Všichni jsou na standardních covidových lůžkách. Přesně před rokem nemocnice pečovala o 63 pacientů pozitivních na covid, z toho 16 bylo na intenzivních lůžkách a osmi museli lékaři zavést umělou plicní ventilaci.

Tempo očkování v kraji dál zpomaluje. Kraj ukončil provoz velkokapacitního očkovacího centra. Za uplynulý týden zdravotníci očkovali 2659 lidí, o týden dřív 2840 lidí. Od konce loňského roku zdravotníci v kraji podali 645 459 dávek vakcín, očkovali 330 486 lidí, tedy 55,9 procenta všech obyvatel kraje a zhruba 63,6 procenta obyvatel starších 12 let, kteří mohou očkování podstoupit. Očkování má ukončeno 325 381 lidí. Třetí posilující dávku vakcíny dostalo v kraji celkem 623 lidí, z toho 339 v uplynulých sedmi dnech.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, infekční onemocnění, okres Tachov, Plzeň, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, pacient, Krajská hygienická stanice, okres Rokycany, Fakultní nemocnice Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koronavirus stále sílí, týdenní počet případů v Plzeňském kraji stoupl o 50 procent  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.