Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zvířecí záchranáři likvidovali následky netopýřího masakru, zákrok jen pro otrlé jedince

Tak jako každý rok v tuto dobu, i letos vzali netopýři útokem město Plzeň. A ani tentokrát se neobejde bez mnoha desítek obětí v řadách těchto užitečných, ale neoblíbených tvorů. K masakru netopýrů byli pracovníci plzeňské záchranné stanice živočichů přivoláni do Skrétovy ulice.  

„Děti si tam venku hrály a pod přikrytým přepadem okapového svodu zapuštěného v zemi našly velké množství uhynulých netopýrů. Mezi nimi bylo ještě několik živých. Výjezd to nebyl zrovna voňavý. V hnijící vodě plné uhynulých netopýrů hvízdavých se zachránil jen ten, kdo vylezl a plaval na těch uhynulých,“ popsal akci šéf záchranné stanice Karel Makoň.

Navíc glazovaná, hladká kameninová roura nedala netopýrům žádnou šanci, a tak přežil jen ten, kdo měl štěstí anebo ještě plaval. „Celkové skóre po sečtení bylo 162 uhynulých a 17 živých netopýrů. Bohužel netopýři to tak mají, jeden spadne do okapu, sjede dolů do jímky, začne zoufale pískat a ostatní mu jdou na pomoc,“ konstatoval smutně záchranář.

Podobný případ už se stal letos i v hotelu Slovan, kde ve skleněných kopulích lustru uhynulo 113 netopýrů a na záclonách v pokoji jich přežilo jen 56.

Plzeň sužují nálety netopýrů každý rok

Město Plzeň ležící na čtyřech řekách je se svými četnými osvětlenými parky, zelení a vodními prvky doslova tahovým strategickým uzlem pro netopýry hvízdavé. Málokteré město v Česku se může něčím takovým pochlubit. Koncem srpna a začátkem září se do Plzně slétnou tisíce netopýrů hvízdavých ze širokého a dalekého okolí. Navíc podle odborníků právě v těchto dnech dochází u netopýrů k námluvám a páření, hledání partnerů a potkávání se v rámci jednotlivých populací.

A hejna netopýrů lákají zejména prázdné byty a místnosti s otevřenými okny nebo jen s ventilačkou bez ochranných sítí proti hmyzu. Pokud k ránu netopýři najdou pěkný útulný a klidný byt s pootevřenou ventilačkou, neváhají ho v době nepřítomnosti jeho lidských obyvatel použít k celodenní siestě. To v reálu znamená totálně ho zadělat a zničit výkaly nebo jejich mrtvými těly.  

Neopatrní obyvatelé Plzně se i letos potýkají se stovkami netopýrů, kteří jim při větrání nalétají do bytů a domů

Zejména netopýři milují současné babí léto s teplými a vlahými večery, které u nás máme už několik dní. A stejně jako každý rok vyjíždějí i přes četná upozornění a varování pracovníci plzeňské záchranné stanice živočichů k mnoha případům, kdy...

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DESOP / Karel Makoň

Štítky netopýři, větrání, záchranná stanice, netopýři v bytech, záchrana netopýrů, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zvířecí záchranáři likvidovali následky netopýřího masakru, zákrok jen pro otrlé jedince  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.