Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Dostupné bydlení a agenturní zaměstnávání je téma pro "2" na kandidátce ČSSD v Plzeňském kraji

PR článek

Tak nastal čas volební – doba kdy politici slibují to, co si myslí, že chcete slyšet a taktně mlčí o tom, co ve skutečnosti chtějí dělat. Že nemáte věřit politikům říkal už Karel Kryl…No jsem politik a byl bych rád, kdybyste mě a naši kandidátku podpořili ve volbách, ale kvůli tomu Vám lhát nebudu. Jsem „dvojka“ na kandidátce ČSSD v Plzeňském kraji. Při tvorbě programu pro tyto volby jsem se věnoval hlavně dvěma tématům, ke kterým jako člověk, co osm let dělal starostu na městském obvodě Plzeň 4, mám dle mého názoru co říci. Je to dostupné bydlení a agenturní zaměstnávání.

Bydlení je věc, kterou řešil, řeší nebo bude řešit asi prakticky každý. Ceny bytů ve městech jsou závratné a jedny z nejvyšších v Evropě. Příčiny to má různé, ale základní věcí a taky prapůvodem problému je nedostatek bytů. Tedy bytů cenově dostupných. Bydlení „ve vlastním novém domečku“ – zde se bavím o městech a jejich širším okolí – už je dnes většinou svojí podstatou nadstandartní luxus. Jak z toho ven? Na rozdíl od některých kolegů (i stranických) jsem tvrdil, a nakonec i prosadil do volebního programu názor, že restrikce a pokuty „od státu“ celkově nic nevyřeší. Když oficiálně budete regulovat nájemné, nájemce a nájemník budou mít „něco na papíru“ a něco „na ruku“.  Ty peníze „na ruku“ navíc bez řádného zdanění.

Jak tedy zasáhnout rozumně a zároveň efektivně do tvorby ceny bydlení? Stát a obce musí vstoupit do výstavby a vlastnictví bydlení. Paradoxně to nejen nemusí státní rozpočet stát finanční prostředky „navíc“, ale může to v budoucnu i přinést do rozpočtu peníze nebo to být minimálně rozpočtově „nula od nuly“. Dnes stát prostřednictvím „dávek na bydlení“ utrácí a posílá miliardy korun. A to často do kapes „obchodníků s chudobou“, tedy lidí, co ve zřícenině, kde by se bála i Bílá paní, ubytovávají sociálně slabé rodiny. Ale díky těmto stovkám milionům posílaných do kapes majitelů „zřícenin“ se ale zvedají i ceny ostatního bydlení.

Za tyto miliardy má stát (nebo obce) v budoucnosti nakupovat nebo stavět „své“ státní byty. Zde by měl ubytovávat lidi, co si třeba nemohou dovolit zrovna v tuto chvíli pořídit vlastní byt, ale pracují a jsou schopni platit přiměřený nájem státu. Nájem spočítaný tak, aby zaplatil výstavbu a údržbu těchto nájemních bytů. Bez nepřiměřeného zisku. Jestli to bude organizovat stát nebo obce je prakticky jedno, kombinace obou variant by byla ideální. Tím, že na trhu bude dostupné bydlení za přiměřené nájemné, bude regulované i nájemné v ostatních bytech – prostě zákon trhu.

A jak řešit osobní vlastnictví bydlení? No vraťme se k podpoře „družstevního bydlení“. Družstevní bydlení si ale nemusíte představovat v podobě „socialistické“ minulosti, nikdo vás nebude nutit běhat s kolečkem nebo lopatou po stavbě, když nebudete chtít. Družstvo budoucích majitelů nemovitostí tím, že bude organizovat výstavbu, bude přímo kontrolovat hospodárnost vynaložených prostředků, a tedy značně sníží cenu výstavby. Družstvo také nebude stavět „na kšeft“ se započítaným ziskem pro finálního developera, čili se opět zmenší cena výstavby.

Tou nejzásadnější věcí je ale garance a podpora od státu a obcí. Tedy státem garantované bankovní úvěry a poskytnutí obecních nebo státních pozemků za reálné ceny podléhající „cenové mapě“, nikoliv za astronomické cifry vyšroubovaných spekulanty. To vše opět vyvine tlak na snížení ceny i ostatních nemovitostí na reálnou hladinu. Už dnes se v parlamentu projednává zákon předložený ČSSD. Bohužel jeho schválení „spadne“ asi až do dalšího volebního období, a tedy i s výsledkem přímo úměrným volebnímu výsledku sociální demokracie.

Problematika agenturního zaměstnávání

A druhé téma, kterému jsem se věnoval při přípravě volebního programu a které bych rád řešil, pokud dostanu důvěru voličů, to je problematika agenturního zaměstnávání. V první řadě hlavně zaměstnávání cizinců. Předem avizuji, že nejde o žádnou nesnášenlivost k cizincům, spíše naopak. I premiér se v článku na IDnes vyjádřil, že ČSSD ve vládě bránila „přivezení“ tisíců pracovníků z Ukrajiny. Jsem rád, že jsem s mými kolegy seznámil ministry za ČSSD s tím, co takový import „námezdních dělníků“ v praxi často znamená. Nebavím se o stavební firmě, která zaměstnává tři až čtyři „Ukrajince“, neboť taková firma ví, koho zaměstnává a také si většinou v dobrém slova smyslu takového zaměstnance „hlídá“.  Problémem nejsou ani lékaři nebo zdravotní personál. Ti, když mají odpovídající kvalifikaci a domluví se česky, jsou často poslední záchranou našeho často přetíženého zdravotnictví.

To, co je problémem hlavně v některých lokalitách jako je například Plzeňsko, za které kandiduji, jsou mamutí podniky, často vlastněné zahraničním vlastníkem. Taková firma prostřednictvím pracovních agentur naveze stovky zaměstnanců. A kloubouk dolů před těmi agenturami a firmami, co neberou dovezené zaměstnance jako „pracovní nástroj určený k tvorbě zisku“, ale jako lidské bytosti. Bohužel jsou i agentury které se dají směle přirovnat k moderním otrokářům.

Přivezou dělníka, domluví mu zaměstnání u firmy, někdy i zajistí pofiderní ubytování na nějaké ubytovně. Za to si ale strhnou z výplaty dotyčného pořádný díl a dál už je nezajímá. Třeba jak se například chová ve svém okolí, zda ve svém volném čase není často pod vlivem alkoholu či drog, z čehož dle našich zkušeností plynou pro jeho okolí velmi nepříjemné zážitky. Nekontrolují, jestli se chová v souladu se zvyky, kulturou a hygienickými standardy této země. Totéž platí i v případě, že dotyčný přijde o zaměstnání. Nikdo takového člověka neodveze domů do vlasti, odkud jej přivezl. Často pak zde zůstává jako „bezdomovec“ a rozšiřuje tak už dost problémovou komunitu.

Znovu opakuji, není to pravidlo a řada agentur se chová řádně a zodpovědně. Ale stačí už těch několik, co se tak nechovají. Pak máte v Plzni prakticky každý den nějaký problém. Od výtržnictví, krádeže, násilné loupeže, přes smrtelné autohavárie pod vlivem alkoholu a drog, až po vraždy. Stát musí regulovat agenturní zaměstnávání - dát jasná pravidla pro chování agentur a také podmínky pro agenturní zaměstnávání vůči zaměstnavatelům. Podpořit větší zaměstnávání lidí s trvalým bydlištěm v ČR, kteří tady odvádějí poctivě daně a prostřednictvím nákupů přispívají ekonomice.

Pokud jsou na některá pracovní místa potřební zahraniční zaměstnanci, zajistit, aby tito lidé měli podmínky srovnatelné s „našimi“ zaměstnanci, ale oplátkou vyžadovat, aby se také řádně chovali, dodržovali zákony a kulturní zvyklosti naší země. A když tomu tak není, musí nést odpovědnost za takového jedince agentura, která dotyčného „přivezla“ nebo firma která takového zahraničního dělníka zaměstnává. Ti, kteří z jeho práce profitují, mají také ekonomické „páky“ jak věci řešit. Stát také musí otevřít debatu na úrovní EU o možnosti vyhoštění problematických jedinců, které dnes chrání pas některého unijního státu. Je s podivem, že nelegální migrace je odsuzována většinou politických stran. Často ty samé strany, na straně druhé, volají po přísunu „pracovníků“ bez potřebné regulace a pravidel.,

Podrobné informace k oběma tématům Vám rád podám, pokud se formou zprávy, obrátíte na naše Facebookové stránky https://www.facebook.com/%C4%8CSSD-Plze%C5%88-m%C4%9Bsto-444278642294798/?ref=pages_you_manage nebo na našich volebních mítincích které budou probíhat v ulicích Plzně.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Zdroj Zadavatel Česká strana sociálně demokratická, zpracovatel Česká strana sociálně demokratická

Štítky volby, ČSSD, Michal Chalupný, dostupné bydlení, agenturní zaměstnání, bydlení, Plzeňský kraj, Plzeň, Karel Kryl, stavba, dělník, Evropská unie, Evropa, Parlament České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dostupné bydlení a agenturní zaměstnávání je téma pro "2" na kandidátce ČSSD v Plzeňském kraji  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.