Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

První dům IKEA se v Česku otevřel před třiceti lety

Švédská nábytkářská firma IKEA otevřela před 30 lety, 5. září 1991, svůj první obchod v tehdejším Československu. Sídlil tehdy v Domě bytové kultury na Praze 4. O pět let později otevřela IKEA první obchodní dům na pražském Zličíně. V roce 1998 následovalo otevření obchodu v Brně, v roce 2001 v Ostravě a o tři roky později otevřela druhý pražský obchod na Černém Mostě. Dnes tuzemskému trhu nábytkářských sítí IKEA dominuje.

Loni navštívilo české obchodní domy IKEA přes devět milionů lidí

V uplynulém roce navštívilo její české obchodní domy 9,1 milionu lidí. Tržby společnosti za minulý finanční rok vlivem pandemie meziročně klesly, společnost ale zaznamenala meziroční nárůst prodejů na internetu o 97,5 procenta. Ještě v roce 2012, kdy otevírala zrenovovanou prodejnu na Zličíně, plánovala otevřít během šesti let další tři obchodní domy (v Praze, v Plzni a mezi Hradcem Králové a Pardubicemi). Z plánů na mimopražský rozvoj ale sešlo. Nyní však zvažuje pátý obchodní dům, zřejmě na jižním okraji metropole v Čestlicích u dálnice D1.

Od loňského června také IKEA buduje v ČR síť prodejních míst. Letos v srpnu ji rozšířila o Jihlavu, Ústí nad Labem a Karlovy Vary, čímž pokryla všechny klíčové oblasti, kde neprovozuje obchodní domy. Všechna výdejní místa odbaví průměrně 600 objednávek týdně. V některých městech fungují také mobilní výdejní místa, která se rovněž osvědčila. První výdejní místo řetězec otevřel loni v červnu v Hradci Králové. Kromě zmíněných měst jsou výdejní místa dostupná v Olomouci, Liberci, Zlíně, Českých Budějovicích, Plzni, Havířově, Karviné, Třinci a Frýdku-Místku, celkem je jich nyní třináct.

Moderní vzhled i užitkovost

IKEA patří k celosvětově největším výrobcům a prodejcům nábytku. Její nábytek je ve světě známý a oblíbený pro svůj moderní vzhled a užitkovost. První dvě písmena názvu pochází z iniciál jejího zakladatele Ingvara Kamprada (1926-2018), E a A jsou potom prvními písmeny názvů Elmtaryd a Agunnaryd - farmy a vesnice, kde Kamprad vyrostl. Společnost byla ve Švédsku zaregistrována v roce 1943 a zpočátku prodávala všechno možné, například kuličková pera; nábytek byl do jejího portfolia zařazen v roce 1948. O tři roky později přišel také první katalog. IKEA fungovala jako zásilková společnost a první předváděcí místnost otevřela v roce 1953 v Almhultu.

V roce 1956 se objevil první „slož si sám“ produkt a zároveň s tím přišly i tradiční ploché krabice. První otevřený obchod IKEA (1958 ve švédském Almhultu) se o dva roky později rozšířil o restauraci. Začala expanze za hranice Švédska, kromě zahraničních dodavatelů se otevřely i první obchody.

V současnosti řetězec IKEA na celém světě provozuje přes 430 obchodů, ročně je navštíví zhruba miliarda zákazníků. Loni IKEA oznámila, že po 70 letech přestane vydávat svůj každoroční tištěný katalog, čímž reaguje na masivní přesun nakupujících na internet.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto IKEA

Štítky ČR, Švédsko, trh, 5. září, nábytek, firmy, IKEA, obchod, obchodní dům, Česko, Praha, Zličín, Dům bytové kultury, Československo, Brno, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První dům IKEA se v Česku otevřel před třiceti lety  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.