Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Plzeň řeší problém, jak zvýšit počet obyvatel trvale žijících v centru města a vrátit tam "dobrou adresu"

Na rozvoj a obnovu centrální části města Plzně se má zaměřit nový koncepční dokument nazvaný „Revitalizace centrální oblasti“. Dokument navrhuje vizi centrální oblasti na příštích 10 a více let a postup revitalizace za účelem navrátit „dobrou adresu“ do středu města a zpříjemnit život jeho obyvatel všech věkových kategorií.

Dokument si klade za cíl především zvýšit počet obyvatel trvale žijících v centru Plzně, a to zejména vytvořením podmínek pro možnou novou zástavbu. Dále navrhuje zklidnit automobilovou dopravu a zkvalitnit veřejná prostranství pro trávení volného času. Tato koncepce také vytváří podmínky pro usnadnění pohybu pěších uvnitř centrální oblasti, i ve vztahu k navazujícímu okolí. Centrální oblast je vymezena podle lokalit stanovených Územním plánem Plzeň, tuto oblast nově rozšiřuje o lokality U Škodovky, Jíkalka a Hamburk.

„Dokument podrobně řeší například hustotu obyvatel, zastavěnost území a stav a potenciál veřejných prostranství. Tato nová koncepce bude po schválení v Radě města Plzně pokladem pro vedení města a odborné složky městské správy při rozhodování a při projektovém a strategickém řízení v dalších letech. Stručně řečeno, revitalizace ukazuje směr, jak s centrem v budoucnosti dále pracovat,“ přiblížil technický náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS).

Dokument revitalizace se skládá ze dvou částí, analytické a návrhové. Analytická část rozebírá stav a podmínky v území v kontextu se Strategickým plánem města Plzně. Dále také shromažďuje stávající dokumentace, vyhodnocuje opatření předchozího dokumentu a identifikuje problémy a potenciály struktury a infrastruktury města.

Mezi základní problémy centrální oblasti Plzně patří především její fyzické poškození, kdy na více než pětině jejího území zástavba buď zcela chybí nebo je nestabilizovaná a neodpovídající. S výjimkou historického jádra je velmi nízká i kvalita veřejných prostranství. To jsou hlavní příčiny její nízké hustoty osídlení, která je méně než 50 obyvatel na hektar. Celkové vyhodnocení analýzy je doplněno souhrnným výkresem problémů a potenciálů, který je výchozím podkladem pro návrh.

Návrhová část dokumentu revitalizace stanovuje obecné požadavky na strukturu města, tedy veřejná prostranství a zástavbu, a požadavky na infrastrukturu, tj. požadavky na modro-zelenou, dopravní a technickou infrastrukturu a veřejné vybavení.

Plošná opatření se zaměřují na problematiku, která je společná pro celou centrální oblast. Jedná se celkem o devět témat, zadání samostatných úkolů, vycházejících z návrhu, například cyklostrategie, umění ve veřejném prostoru, městský mobiliář. Jednotlivá opatření se oproti těm plošným týkají jen menších částí řešeného území, jednotlivých lokalit, ulic nebo stavebních bloků.

„Celkem 22 karet s podrobným zadáním identifikuje nejdůležitější místa, kde je nezbytné aktualizovat nebo pořídit plánovací dokumentaci, například Náměstí E. Škody, Pallova/Pražská, anebo rovnou zajistit projektovou dokumentaci a navazující realizaci, například Anglické nábřeží, Náměstí T.G.M,“ dodal technický náměstek.

Ohodnoť článek

Foto Visit Plzen

Štítky centrum Plzně, dobrá adresa, obyvatelé, Plzeň, veřejné prostranství, revitalizace, ŠKODA AUTO a.s., ODS, Anglické nábřeží a.s., Hamburk, centrum města, Pavel Šindelář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň řeší problém, jak zvýšit počet obyvatel trvale žijících v centru města a vrátit tam "dobrou adresu"  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.