Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Legendární pohádková chalupa navždy zavře své brány. S fanoušky se ještě naposledy rozloučí

Šumava návštěvníky uhrane nejen svou nádhernou přírodou, ale pojí se s ní také řada příběhů. Život postavám z bájí a pověstí vdechl Milan Poláček. Svou chalupu v Mlázovech postupem let proměnil v pohádkový ráj, kam se návštěvníci ze širokého okolí rádi vraceli. Jenže všechno musí jednou skončit, a tak i pohádkový svět přivítá 3. října své poslední návštěvníky.

Začátkem října skončí jedna dlouhá éra. Populární Pohádková chalupa se definitivně uzavře návštěvníkům. Okamžitě se objevila řada spekulací, proč se tak děje. Odpověď je ale prostá.

„Stoupl věk a bylo poslední dobou také problematické sehnat brigádníky. Nebýt kamarádů, kteří mě nenechali ve štychu, tak to letos už nezvládáme. Na nějaké větší investice to také nevypadá, protože letos nejezdilo ani moc škol kvůli koronaviru. Kvůli němu ale nekončíme. Zkrátka si chceme odpočinout a více se věnovat vnučce. Už před pandemií jsem hledal, komu bych to tady mohl pronajmout. Tehdy se nikdo nenašel, pak přišla nabídka, že by to někdo koupil,“ vysvětluje Milan Poláček.  

Zájemce zde plánuje bydlet. Jestli chalupu upraví podle svého vkusu je otázkou. Podle Poláčka zde zřejmě zachovají relaxační zahradu, kterou si však nechají pro sebe a veřejnosti bude nepřístupná. Vybavení z expozice se bude stěhovat na zámek, který projevil zájem. Ostatní věci jsou ještě v jednání. „Plno lidí nevěří, že končíme. Volají a myslí si, že je to nějaký blud. Není. Bude mi to chybět, ale letos už to dávám nadoraz, tak musím být také trochu soudný a ubrat,“ konstatuje Poláček.

Návštěvníky celá situace mrzí. „Je to škoda. Byla to milá a příjemná návštěva, nejen pro děti,“ posteskla si paní Magdalena. „Bylo to tam moc krásné. Uvnitř chalupy i venku. Velmi se mi líbil hmyzí hotel nebo léčivky,“ uvedla Martina. A takových komentářů je celá řada.

Místo, kde pohádky ožívají

Pohádkové chalupě předcházel projekt, který se tehdy jmenoval Pohádkové království jižních Čech a Šumavy. Pohádkovým králem se symbolicky stal Zdeňek Troška. Milan Poláček mu dělal komořího a věnoval hrad Troškov.

V Pohádkové chalupě mohou lidé ještě stále obdivovat stovky postaviček.  Všechny jsou nějakým způsobem spjaté s pověstmi, pohádkami či lidovými pověrami. K vidění je vodnická rodina, muzikanti, víla Šumavy, bludný balvan Šumavous či Skotoplach. Nechybí ani ateliér, kde si mohou děti malovat nebo si zahrát loutkové divadlo. Součástí je také rozsáhlá zahrada s hradem Troškov, Věštírnou, Čertovnou, Bránou do Šumavy i expozice Klostermannova Šumava. Vše doprovází pohádkový golf nebo hravá skřítčí rezervace. Na každém kroku je patrné, že autorům rozhodně neschází fantazie.

Na 3. října si provozovatelé připravili tradiční Bramboriádu a Drakiáru, kterou budou chtít celou sezonu zakončit a s lidmi se rozloučit. Ačkoli Pohádková chalupa končí, příběhy ze Šumavy budou žít dál. „Založili jsme facebookovou skupinu Přátelé Pohádkové Šumavy s vizí, že bychom tam dávali různé pohádkové postavičky ze Šumavy s pověstmi, které se k nim vážou. Vždycky bychom vložili fotografii, místo, kde se vyskytují a informace odkud čerpáme a v jakých knihách se o nich mohou lidé dočíst. Mám stále co dělat,“ dodává s úsměvem Poláček.

K akcím pro děti tíhnul od základky

Milan Polášek byl středem dětských her už od základní školky. Před vojnou i po ní vedl mládežnické kroužky i turistický oddíl. Rád jezdil na vandry a objevoval krásy Šumavy. Zapojoval se do úklidů břehů řeky nebo do úprav turistických stezek. Organizoval Pohádkový les, kam si našly cestu tisícovky návštěvníků. Po roce 1989 začal podnikat v rámci ubytování v chalupách a penzionech v Pošumaví.

K pohádkovým bytostem ho přivedla výtvarnice Vítězslava Klimtová, se kterou spolupracoval na výstavě v údolí Brčálník. Po skončení tříleté spolupráce ho kamarádi přesvědčili, aby s projektem pokračoval na své chalupě v Mlázovech. Začátkem června 2006 otevřeli dnes už slavnou Pohádkovou chalupu.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pohádková chalupa Mlázovy

Štítky pohádková chalupa, Mlázovy, Šumava, chalupa, Milan Polášek, Vítězslava Klimtová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Legendární pohádková chalupa navždy zavře své brány. S fanoušky se ještě naposledy rozloučí  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.