Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Obří roll cloud se vytvořil ráno nad Plzeňskem, lidem se na obloze naskytla úchvatná podívaná

Nádhernou podívanou dnes ráno kolem sedmé hodiny nabídla obloha těm, kdo v tu dobu nespali. Především nad Plzeňským krajem byl viditelný obří oblak zvaný „roll cloud.“ Na sociálních sítích se okamžitě objevila řada fotografií tohoto mraku pořízených nad Plzní, v Rokycanech, nad Zbůchem nebo v obci Písek na Plzeňsku.  

Podle Wikipedie je roll cloud oblak připomínající vír v horizontální poloze, který souvisí s základnou cumulonimbu. Nemá oficiální latinský název, proto pochází jeho název z angličtiny (Roll cloud). Jeho vznik souvisí s rychlým pohybem základny oblaku, která tře o vzduch pod ní a okusuje její horní části, které potom táhne před sebou. Rotaci přispívají vzestupné a sestupné proudy vzduchu v cumulonimbu. Tento oblak se objevuje většinou u rychle postupujících bouřkových front.

Bouřky dorazily ráno na západ Čech z Francie přes Německo. Při přechodu bouřek se na jejich čele zformoval právě několik kilometrů dlouhý Roll cloud v podobě trubice. Podle očitých svědků, kteří pozorovali dnešní roll cloud trval jev poměrně krátce a rychle se rozpadl. Nejen nad územím Plzeňského kraje se pak ráno přehnala prudká bouřka. Další bouřky aktuálně směřují dnes odpoledne podle informací z radaru Meteopressu z Bavorska na Domažlicko.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Alena Koutná, Hayley Deny, Andrea Vonásková, Helena Maršálková / Facebook

Štítky mraky, bouře, roll cloud, meteorologický jev, Plzeňský kraj, bouřka, Plzeň, Wikipedie, Písek, Rokycany, Francie, Německo, Česko, Bavorsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obří roll cloud se vytvořil ráno nad Plzeňskem, lidem se na obloze naskytla úchvatná podívaná  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.