Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Děti i rodiče už vědí, do čeho jdou, říkají ředitelé základních škol v Plzni

Plzeňské základní školy, které už dostaly do datových schránek ministerský manuál o provozu v novém školním roce, věří, že proti testování na covid-19 nebude žádný odpor. Děti i rodiče už vědí, do čeho jdou, a ředitelé čekají jen drobné úpravy pokynů. Pokud ze tří testování do 10. září vyjdou žáci dobře, tak školy doufají, že už je testovat nebudou muset. Kvitují, že děti nemusí nosit roušky při výuce, ale zatím neznají přesně pravidla pro testování zaměstnanců, kteří nejsou očkovaní nebo neprodělali v posledním půlroce covid.

„Vzhledem k tomu, že už testováním všichni prošli a zůstane to stejné, tak si myslím, že proti tomu nebude nikdo nic namítat. Nevím ale, jak se k němu postaví rodiče nastupujících prvňáčků," řekl ředitel Masarykovy základní školy v Plzni Antonín Herrmann. Škola na jaře testovala bez problémů všechny žáky, odmítači nebyli. Pouze někteří rodiče nechtěli, aby se děti testovaly ve škole, a prověřovali je doma. Neotestované děti budou muset podle ministerstva po celou dobu pobytu ve škole nosit roušku či respirátor.

„Vítám, že žáci nebudou muset mít roušky při výuce," uvedl Radek Dolenský, ředitel 1. základní školy, druhé největší v Plzni. I když se k prostudování manuálu ještě nedostal, nepředpokládá nic překvapivého, co by ho proti jaru mohlo překvapit. Předpokládá, testování bude mezi žáky odmítat jen několik jednotlivců, stejně jako před letními prázdninami. Testy pro prověření několika neočkovaných zaměstnanců si bude muset zřejmě škola sehnat sama.

Nemíchat kolektivy bude problém

Nemíchat kolektivy v družině podle Herrmanna nejde, protože by škola musela mít deset družinářek, podobné je to s kroužky. „Některé věci splnit nejdou, ale přežili jsme to nejhorší na jaře, a tak si myslím, že teď už bychom to mohli nějak doklepat," konstatoval Herrmann. Místnost na izolaci žáka, který by vykazoval známky infekčního onemocnění, škola má. Až bude mít ředitel prostudované informace, svolá poradu.

„Vím, že třikrát testuji. Ale pořád předpokládám, že z těch tří testování vyjdeme dobře a testovat už nebudeme muset," doufá Herrmann. Školy by měly podle něj testovat 1., 6. a 9. září a pak už, zřejmě jen jednou týdně, okresy, které překročí předepsané limity nakažených. „Připravuji se, jak budu testovat zaměstnance. Ale ti nastupují příští týden," dodal.

Ministerstvo školství zveřejnilo na webových stránkách manuál k provozu škol a testování v novém školním roce dnes dopoledne. „Odbor školství se začíná s metodikou postupně seznamovat a budeme se připravovat na různé výkladové situace, které budeme během tohoto týdne s řediteli našich škol konzultovat," doplnila mluvčí magistrátu Adriana Jarošová.

Z manuálu, který ministerstvo odeslalo do škol z vyjádření ministrů zdravotnictví a školství Adama Vojtěcha a Roberta Plagy (oba za ANO) vyplývá, že ve školách bude platit povinnost nosit ochranu nosu a úst ve společných prostorách. Při výuce nebude nutná. Žáci, studenti i zaměstnanci škol se budou muset nechat na začátku září testovat, výjimku mají očkovaní a ti, kteří v posledních 180 dnech prodělali onemocnění. Pokud se žáci nenechají testovat ani jinak nedoloží bezinfekčnost, budou muset nosit roušku i při výuce. Budou mít rovněž do konce testování na školách zakázáno cvičit ve vnitřních prostorech a zpívat. Některé části manuálu jsou pouze doporučeními, některé pokyny jsou závazné.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky škola, začátek školního roku, koronavirus, opatření, Plzeň, základní škola, rouška, Datová schránka, jaro, Adam Vojtěch, Robert Plaga, ANO 2011, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děti i rodiče už vědí, do čeho jdou, říkají ředitelé základních škol v Plzni  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.