Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pasažéři zranění při dnešní srážce vlaků mají nárok na odškodnění, částky půjdou do milionů korun

Desítky zraněných z dnešní srážky dvou osobních vlaků na Domažlicku mají jednoznačně nárok na odškodnění, a to i když nemají životní pojištění a podobně. Jeho výše bude určena podle následků, čím budou vážnější, tím částka poroste. Například u zlomenin a operací podle mých zkušeností půjde o stovky tisíc korun. Potvrdil to Tomáš Beck, expert na odškodnění společnosti Vindicia.

Odškodnění přitom zahrnuje nejen bolestné, ale také ošetřovné, cestovné, ztížení společenského uplatnění, kompenzaci psychické újmy a náhradu ušlé mzdy, to vše podle Metodiky Nejvyššího soudu.

Při dnešní nehodě tři lidé zemřeli, čtyři jsou je ve vážném stavu a čtyři utrpěli středně těžké zranění. Desítky lidí mají lehčí zranění a jsou mimo ohrožení života. Jsou potlučení, pomlácení, poškrábaní, informovala mluvčí krajské záchranné služby Mária Svobodová.

„Bohužel došlo i ke ztrátám na životech, právo na odškodnění tak mají pozůstalí po obětech nehody. Nejde přitom jen o blízké příbuzné, ale o kohokoliv, kdo prokáže, že měl k oběti nadstandardně dobré vztahy (např. celoživotní přítel). Zde odhaduji odškodnění na miliony. V případě, že by při nehodě přišel o život strojvůdce, bude se tento případ posuzovat jako pracovní úraz s následkem smrti. V těchto situacích všechny částky pro cestující pokrývá pojišťovna, u které je dopravce pojištěný,“ uvedl Tomáš Beck.

„Poškozeným důrazně doporučujeme, aby si od Policie ČR, případně dalších zasahujících složek nechali potvrdit, že byli účastníky nehody. Zdravotní a psychické potíže totiž nemusí pociťovat ihned. Bolesti hlavy a páteře, stejně jako psychická traumata, se mohou objevit až s odstupem, kdy bude poškozený muset dokazovat, že potíže vznikly následkem nehody. Potvrzení policie o účasti na nehodě v tom výrazně pomůže,“ dodal expert na odškodnění.

Srážka Západního expresu s jednotkou Regio shark na Domažlicku je největší železniční nehodou od minulého léta, kdy si desítky zraněných vyžádala čelní srážka dvou osobních vlaků na jednokolejné trati u obce Pernink na Karlovarsku. Tam 7. července zahynuli dva lidé a dalších 24 bylo zraněno. Jednu oběť a 35 zraněných měla nehoda z loňského 14. července na kraji Českého Brodu, kde osobní vlak narazil do stojícího nákladního expresu. Srážka osobního vlaku, který jel loni 9. září z Klatov do Domažlic, s diagnostickou soupravou tvořenou lokomotivou a měřicím vozem, si vyžádala 19 zraněných.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje

Štítky nehoda na železnici, srážka dvou vlaků, odškodnění, náhrada škody, havárie, osobní vlak, okres Domažlice, Nejvyšší soud České republiky, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pasažéři zranění při dnešní srážce vlaků mají nárok na odškodnění, částky půjdou do milionů korun  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.