Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Za útěk z karanténního zařízení si dva bezdomovci s covidem vysloužili obvinění z šíření nakažlivé nemoci

Pořádné pozdvižení způsobil v době jarního lockdownu případ dvou plzeňských bezdomovců, kteří byli pozitivní na covid a přesto uprchli ze speciálního karanténního centra pro nakažené osoby bez domova. Zatímco jednoho z nich se podařilo najít a byl už obviněn z šíření nakažlivé nemoci, po druhém se stále pátrá.

Incident se stal 19. března dopoledne, kdy dva muži ve věku 28 a 30 let utekli z karanténního zařízení, když vylomili mříž v okně. Bezprostředně po jejich útěku město speciální karanténní centrum ve Školní ulici na Doubravce uzavřelo a nemocné bezdomovce přesunulo do karantény v Domově sv. Františka. O dva dny dříve do zařízení město s velkou pompou a pod přísným dohledem policie umístilo prvních sedm bezdomovců s covidem.

Osmadvacetiletý nakažený muž se do zařízení sám vrátil krátce po svém útěku a ihned putoval do izolace. Druhý nakažený zmizel a dosud se ho nepodařilo najít. „Svým jednáním měli oba úmyslně šířit nakažlivou lidskou nemoc a takového jednání se dopustili za situace, kdy byl usnesením vlády České republiky vyhlášen na území České republiky nouzový stav. Plzeňští kriminalisté muže (28) z Plzně obvinili ze spáchání zločinu šíření nakažlivé lidské nemoci. Za tento skutek mu v případě pravomocného odsouzení může hrozit až osmiletý trest odnětí svobody,“ uvedla mluvčí policie Veronika Hokrová.

Cílem karanténního centra bylo udržet nakažené bezdomovce v izolaci od okolního světa, aby nemohli dál šířit nákazu a nepřišli do styku s dalšími lidmi. Dohled v uzamčeném areálu i okolí zajišťovala státní a nepřetržitě pak městská policie. Na chodu zařízení se podílely neziskové organizace. Proti zřízení centra ve Školní ulici s kapacitou 16 osob protestovali už loni obyvatelé Doubravky i vedení obvodu.

Útěk dvojice bezdomovců nakažených covidem z karanténního centra zřízeném městem pro osoby bez domova pak vyvolal bouřlivou diskusi na březnovém jednání plzeňského zastupitelstva. Mnozí zastupitelé chtěli vědět, jak je možné, že oba muži tak snadno ze střeženého zařízení uprchli.

Bouřlivou diskusi mezi zastupiteli Plzně vyvolal útěk bezdomovců s covidem z karanténního centra

Útěk dvojice bezdomovců nakažených covidem z karanténního centra zřízeném městem pro osoby bez domova vyvolal bouřlivou diskusi na jednání plzeňského zastupitelstva. Pirátští zastupitelé chtěli vědět, jak je možné, že dva nemocní muži vylomili...

Ohodnoť článek

Foto Plzen.eu

Štítky karanténní centrum, centrum pro bezdomovce, bezdomovci, karanténa, covid, bývalá konzervatoř, uprchlý bezdomovci, zastupitelstvo Plzně, obvinění, šíření nakažlivé nemoci, bezdomovec, COVID-19, nemoc, Doubravka, Česko, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za útěk z karanténního zařízení si dva bezdomovci s covidem vysloužili obvinění z šíření nakažlivé nemoci  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.