Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Počty nakažených v Plzeňském kraji stále stoupají, ve středu testy potvrdily 44 nových případů

Slunečné počasí a doba prázdnin může v lidech vyvolat dojem, že se nás pandemie už netýká. Opak je bohužel pravdou, což nemilosrdně dokládají data zveřejněná Ministerstvem zdravotnictví. Situace v Plzeňském kraji se bohužel nezlepšuje. Takzvané incidenční číslo, které udává počet nemocných s covidem v přepočtu na 100 tisíc obyvatel, je v našem regionu dokonce už vyšší než v samotné Praze. Od zítřka se také v našem kraji spouští očkování bez registrace, dostupné bude na devíti místech.

Krajská hygienická stanice aktuálně uvádí 526 nakažených, kteří v Plzeňském kraji reálně žijí. Od začátku pandemie se mělo v kraji uzdravit 98 676 osob. Zemřelo 1576 osob. Nejvíce nemocných evidují hygienici v Plzni (229), následuje severní Plzeňsko (108), jižní Plzeňsko (74), Klatovsko (46), Rokycansko (36), Tachovsko (17) a Domažlicko (16).

Ve středu přibylo podle údajů ministerstva v Plzeňském kraji 44 případů, tedy o deset více než v předchozím dni. Laboratoře v celém Česku odhalily včera 235 nakažených. V nemocnicích na území Česka bylo k dnešnímu dni s covidem 35 hospitalizovaných, z toho čtyři jsou ve vážném stavu. Od začátku epidemie zemřelo s koronavirem v Česku 30 347 lidí.

Incidenční číslo kleslo z úterních 14,6 na středečních 14,3. Plzeňský kraj, konkrétně severní Plzeňsko, si však drží nelichotivé prvenství. Na 100 tisíc obyvatel tam připadá 54,54 nakažených osob za uplynulých sedm dní. Před hlavním městem je ještě jižní Plzeňsko (45,59 nakažených na 100 tisíc obyvatel), Plzeň (39,59 nakažených na 100 tisíc obyvatel) a Klatovsko (39,42 nakažených na 100 tisíc obyvatel). Jen pro srovnání, nejlidnatější Praha má incidenční číslo 38,05.

Mapa ukazující počet osob s potvrzeným koronavirem za poslední týden podle okresů, zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

Od počátku týdne zpomalilo očkování proti nemoci covid-19, denní počty dávek jsou nižší než o týden dřív. Ve středu jich zdravotníci rozdali 80 420, před týdnem to bylo téměř 95 tisíc vakcín. Dosud lidé dostali 9,78 milionu dávek, většina vakcín je dvoudávková.

„Prevence, očkování, i když se to někomu nemusí líbit, nic lepšího tu zatím prostě není. Je to stejné už 1,5 roku, lidé se musí chovat zodpovědně. Mohli bychom si myslet, že po tom, co jsme před pár měsíci prožili, kolik tisíc lidí onemocnělo nebo i zemřelo, že se lidé poučí a budou se chovat odpovědněji, ale bohužel to tak není," řekl před časem ředitel Krajský hygienické stanice v Plzni Michal  Bartoš.

Už v pátek mohou lidé v Plzeňském kraji využít také očkování bez registrace. Zdravotníci budou zájemcům podávat dávky od 8.00–13.00 h a pátek 30. 7. od 8.00–13.00 h

  • EUC klinika Plzeň
  • Nemocnice Privamed v Plzni
  • Domažlická nemocnice
  • Stod kulturní dům
  • Sušická nemocnice
  • Zdravotní ústav v Plzni
  • Klatovy kulturní dům Družba
  • Nemocnice následné péče Svatá Anna v Plané
  • Velkokapacitní očkovací centrum v Plzni (zde navíc očkují i v sobotu 24. července od 8.00 do 13.00 h)

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, Plzeň, očkování, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Praha, nemocnice, Krajská hygienická stanice, Česko, okres Klatovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počty nakažených v Plzeňském kraji stále stoupají, ve středu testy potvrdily 44 nových případů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.