Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zaseknuté rybářské háčky a zamotané vlasce ohrožují labutě, bez pomoci člověka je čeká trýznivá smrt

Nekonečný a nerovný boj svádějí labutě na vodních plochách nejen v Plzeňském kraji s rybářskými vlasci a háčky. Velmi často končí tito velcí ptáci s háčky zaseknutými do různých částí těla a zamotáni do vlasců. Bez pomoci člověka pak hynou trýznivou smrtí. Velmi obtížné je také na větších přehradách a rybnících takto poraněnou a hendikepovanou labuť objevit, i když pomáhají drony nebo vodní záchranáři s čluny.

Zejména na Hracholuské přehradě nedaleko od Plzně řeší každoročně experti ze záchranné stanice několik případů labutí zamotaných do rybářských vlasců, které tam zůstávají po množství rybářů. Výjimkou není ani letošní léto, kdy záchranáři pátrali po zraněné dospělé labuti. Od svědků události měli nahlášeno, že jedna labuť z rodinky se čtyřmi mláďaty má rybářský háček zaseknutý do levé nohy.

Nejprve se pokusili vzhledem k akutnímu zaneprázdnění záchranářů mnoha dalšími případy zraněnou labuť vypátrat s pomocí člunu pracovníci Vodní záchranné služby Plzeň v rámci své pravidelné kontrolní objížďky. Nebylo to poprvé, kdy záchranářům takto pomáhali. „Hracholuská přehrada má 21 říčních kilometrů a spoustu zátok a poměrně dlouhých přítoků. Hledání poraněného ptáka na tak velké ploše je i dronem komplikovaná záležitost. Bez pomoci motorového člunu vodních záchranářů bychom byli téměř bez šance,“ uvedl šéf záchranné stanice Karel Makoň.

První pátrání bohužel výsledek nepřineslo. I přes veškerou snahu od Butova až k hrázi vodní záchranáři labutí rodinu vůbec nezpozorovali. Stejná situace se opakovala i o den později, kdy opět členové Vodní záchranné služby Plzeň sami hledali labutí rodinu při své pravidelné kontrole Hracholuské přehrady. A labuť se zaseknutým háčkem v noze opět nebyla nikde nalezena.

Až třetí den pátrání se podařilo záchranářů labutí rodinku se čtyřmi mláďaty najít v přítoku z Úterského potoka. Samec se zaseknutým rybářským háčkem v kloubu levé nohy a táhnoucí za sebou vlasec s olůvkem byl podstatně pomalejší, zdržoval se dál od samice s mláďaty.

Následovala blesková akce zvířecích záchranářů. Labutího samce se podařilo přilákat ke břehu a odchytit. Na místě ho ošetřila veterinářka, která mu vytáhla z nohy hluboko zaseknutí rybářský háček. „K rodině se labuťák vrátil až po ošetření. Počítáme, že se mu rána zhojí co nejdříve. Tento způsob zranění je pro labutě dlouhotrvajícím problémem, kolikrát i doživotním,“ dodal Karel Makoň. Je mu jasné, že podobným účelem nebyli na přehradě Hracholusky rozhodně naposledy.

Ohodnoť článek

Foto Karel Makoň / Dobrovolný ekologický spolek - ochrana ptactva

Štítky záchrana labutě, zaseklý rybářský háček, háček v krku, záchranná stanice živočichů, vodní záchranná služba, přehrada, Plzeň, Plzeňský kraj, rodina, Vodní nádrž Hracholusky, smrt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zaseknuté rybářské háčky a zamotané vlasce ohrožují labutě, bez pomoci člověka je čeká trýznivá smrt  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.