Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Definitivní konec jedné legendy. Z kdysi nejluxusnějšího šumavského hotelu už zbyla jen hromada trosek

Dílo zkázy dokonáno. Z kdysi nejluxusnějšího šumavského hotelu RIXI na Špičáku už zbyla jen hromada trosek, na které se v oblacích prachu prohánějí dva bagry. Slavný objekt postavený v roce 1890 je už srovnaný se zemí a lidé se teď ptají, co nového na tomto nejlukrativnějším pozemku v oblasti Železnorudska vyroste. Odpověď ale zatím nikdo nezná a kolem exkluzivního pozemku se mlží.

V posledním týdnu se prostranství před hotelem stalo doslova poutním místem pro stovky lidí. Milovníci Šumavy a její historie se s hotelem jezdili loučit a mnozí se při tom pohledu neubránili slzám. O nečekaně rychlé demolici hotelu v majetku ministerstva obrany se také bouřlivě diskutuje i na sociálních sítích. 

Ještě 8. června ministerstvo obrany o osudu hotelu mlžilo. „V tuto chvíli se tam bourá, objekt se upravuje zejména z bezpečnostních důvodů proto, aby se tam nikomu nic nestalo. Budova už je v takovém stavu, že v některých částech by mohlo dojít k ohrožení kolemjdoucích osob. Jestli půjde celý objekt k zemi, to v tuto chvíli opravdu nevím. Zatím to nikdo ani neřekne, vzhledem k tomu, že cílem je zajistit bezpečnost,“ informovala Jana Zechmeisterová, vedoucí tiskového oddělení ministerstva obrany. „Co konkrétně tam ale bude, tak na to v tuto chvíli není nikdo schopen odpovědět,“ dodala tehdy Zechmeisterová.

Vzhledem k tomu, že se jedná o objekt ministerstva obrany, město Železná Ruda nemělo šanci povolení k demolici hotelu nějak připomínkovat. K takovým objektům se vyjadřuje pouze speciální stavební úřad v kompetenci ministerstva obrany, jednalo se o objekt zvláštního určení. Objekt převzala příspěvková organizace ministerstva obrany, Vojenská lázeňská a rekreační zařízení (VOLAREZA).

Armáda se snažila „vybydlený“ hotel delší dobu prodat. Z posledního neúspěšného prodeje z roku 2015 nakonec sešlo. Dohodnutý prodej podle serveru prazdnedomy.cz zkrachoval. Společnost AK&K Consulting International měla podle uzavřené kupní smlouvy za objekt zaplatit 37,8 milionu korun. Záměrem společnosti bylo zřejmě vybudovat v objektu nájemní byty, o které je v této lokalitě obrovský zájem. Ovšem firma se základním kapitálem 200 tisíc korun, kterou měla vlastnit pětadvacetiletá žena, nezaplatila za hotel delší dobu ani korunu. Ministerstvo proto od smlouvy s podivným kupcem odstoupilo a od té doby hotel dál pouze chátral. 

Hotel RIXI nechal v roce 1890 vystavět pražský architekt Jan RIXI. Záměrem bylo postavit na Šumavě nejlepší hotel té doby ve stylu domů v Karlových Varech a Mariánských Lázních. Hotel svou moderností a neskutečným komfortem zastínil sousední Prokopův penzion, kam jezdili čeští návštěvníci. Měl tekoucí vodu na pokojích, ústřední topení a výtah (!). Německý hotel se orientoval výhradně na bohatou německou klientelu. V roce 1931 byl hotel přestavěn do úžasné moderní podoby nákladem 700 tisíc korun. Nabízel celkem 46 pokojů a 100 lůžek. Nově byl vybaven moderní restaurací, tanečním sálem, tenisovým hřištěm, kuželníkem a venkovním koupalištěm. Měl nejen svého učitele lyžování, ale také benzínovou pumpu a garáže.

Lidé kritizují demolici slavného hotelu

Veřejnost demolice hotelu RIXI pořádně naštvala. „Je to opravdu velká škoda. Za chvíli tam nic historického nezůstane. Samé moderní stavby. Neříkám, že jsou špatné, ale historie by se měla také zachovávat,“ komentovala situaci jedna žena na sociálních sítích. A jasno mají i další. „V 90.letech byl hotel provozuschopný. Zdevastovat ho nechala armáda až pak! Provozovala ho až do roku 2010, kdy musela některé části pro špatný stav uzavřít. Jasně, takže opravu, údržby ne, ale devastaci si dlouhodobě podfinancovaní vojáci dovolit mohli. Zajímalo by mě, jestli stejný osud čeká i dlouhodobě zavřenou vojenskou nemocnici v Klatovech. Mimochodem i ta leží na nejlukrativnějším pozemku v Klatovech,“ píše další diskutující.

„Moje srdcovka, kus mého mládí, znala jsem to tam od přístřešku po sklepy. To místo tam má silnou auru, park a okolo. Alespoň rozloučit jsem se mohla.“ „Ta ruina využití měla, dokud naše slavná armáda hotel udržovala. Ale nejspíš zase někdo dostal sedmičku vína, tak se nechal zchátrat. Přece je lepší tam postavit nějaký betonový hnus pro jednoho nebo pár šmelinářů, než aby se zachoval pro tisíce jiných k rekreaci,“ pokračují další lidé v debatě na sociálních sítích.

„To se zase někdo napakoval.... Stačí jen nechat zchátrat. Stát se opravdu umí postarat. Myslíte, že by si ve Švýcarsku, Rakousku nebo v Německu nechali takový historický horský hotel zbourat,“ ptal se další diskutující. „Byl jsem tam ještě jako výsadkář na preventivní rehabilitaci a už tenkrát se říkalo, jak se to nechá zchátrat, aby klesla prodejní cena a někdo si to pak z rezortu odkoupil za pár korun. Bohužel zde stále není vědomí nějakého společného díla a úcty ke krásným věcem které fungují. Stále zde převládá pocit urvat kus žvance za cenu toho, že zničíme něco, co předci pracně vybudovali. Šumava se mění v to, co se stalo s Krkonošemi, rychlý byznys z povrchního cestovního ruchu, kterým developeři vykradou ducha místa, aby pak šli dál,“ dodává hořce jiný pamětník.

Bez zajímavosti není ani fakt, že v těsné blízkosti přímo pod hotelem RIXI se ve stejnou zdemoloval také objekt bývalé špičácké pošty, který v posledních letech sloužil k rekreaci.   

Demolice kdysi nejluxusnějšího a nejslavnějšího šumavského hotelu RIXI na Špičáku překvapila nejen starostu Železné Rudy Filipa Smolu, ale vyvolala také bouřlivé reakce ze strany veřejnosti. Objekt je v majetku ministerstva obrany a nachází se na...

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Slavomír Beneš / Archiv Zdeňka Roučky

Štítky hotel RIXI, demolice, demolice hotelu. šumavský hotel, ministerstvo obrany, Šumava, Špičák, hotel, pozemek, Klatovy, Německo, Švýcarsko, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Definitivní konec jedné legendy. Z kdysi nejluxusnějšího šumavského hotelu už zbyla jen hromada trosek  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.