Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Chůva si ve vězení odsedí pět let za smrt dítěte, u soudu přiznala že ho pouze odstrčila

Těžké ublížení na zdraví s následkem smrti. Tento verdikt si u Krajského soudu v Plzni vyslechla devětašedesátiletá chůva Hana R. z Chebu. Podle obžaloby úmyslně napadala malého chlapce a způsobila mu těžká zranění hlavy. I přes veškerou péči lékařů dítě v důsledku otoku mozku zemřelo. Žena, která měla batole hlídat, vinu odmítala. Podle ní bylo dítě problematické a špatně snášelo nepřítomnost rodičů.

Chůva hlídala děti ve vietnamské komunitě v Chebu 20 let. Podle jejích slov nechtěla chlapci nikterak ublížit, choval se však jinak a byl těžko zvladatelný. Vzdoroval, plakal a neustále se dožadoval pozornosti. Žalobkyně u soudu připustila, že se nepodařilo přesně prokázat mechanismus zranění dítěte, podle znalců na jeho hlavu působilo kontaktní tupé násilí střední až vyšší intenzity.

Je zřejmé, že jednala v nepřímém úmyslu z frustrace z diskomfortu při péči o tak náročné dítě. Jeho odkopnutí nebo odhození bylo vedeno s bezprostředním cílem zamezit jeho dalšímu kontaktu s obžalovanou," uvedla v závěrečné řeči státní zástupkyně. Každému podle ní ale musí být jasné, že tak malé dítě je křehké a zranitelné a nelze ho odhazovat či odkopnout. Chůva podle spisu nepřivolala ihned lékařskou pomoc a sanitku zavolala, až když si pro dítě přišel odpoledne jeho otec a nemohl ho probudit.

Podle chůvy byl chlapec unavený

Podle slov obhájkyně mohlo otok mozku způsobit nezjištěné zranění, které vzniklo dříve a mimo byt a přítomnost obžalované chůvy. V jejím bytě pak otok mozku dosáhl takové fáze, že se projevil na stavu a chování dítěte. Skutečnost, že chlapec v kritický den odpoledne usnul, což u něj bylo zcela neobvyklé, si chůva vysvětlila nejjednodušším možným způsobem- že se pláčem a vztekáním unavil a usnul, řekla obhájkyně. Soud ale upozornil na vyjádření znalců, kteří dobu vzniku akutního subdurálního hematomu časově zasadili do doby, kdy byl chlapec v péči chůvy. Obžalovaná pouze připustila, že problematické dítě odstrčila, až spadlo mezi hračky na zadek. Naprosto rezolutně ale odmítla úmyslné fyzické napadení.

Osobně se žena na vyhlášení rozsudku nedostavila a po celou dobu řízení odmítala, že by chlapci úmyslně ublížila. Původně jí přitom hrozilo až 16 let za mřížemi, státní zástupkyně sama navrhla mimořádné snížení trestu na pět let. Soud Haně R. zároveň uložil pětiletý zákaz vykonávat práci chůvy u nepříbuzných dětí. Zdravotní pojišťovně má zaplatit téměř 360 tisíc korun a rodičům za smrt jejich jediného dítěte celkem milion korun. Rozsudek není pravomocný, žalobkyně se práva na odvolání vzdala, obhájkyně se ale proti verdiktu na místě odvolala.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky soud, batole, smrt, chůva, edém, Cheb, Krajský soud v Plzni

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chůva si ve vězení odsedí pět let za smrt dítěte, u soudu přiznala že ho pouze odstrčila  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.