Počasí dnes15 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Na vrcholku Čerchova jdou postupně k zemi staré armádní budovy

Do konce letošního roku budou zbourány vojenské budovy na Čerchově, Bystřici a Malinové hoře. Nyní se odváží veškerý azbest, zbourána je část budov na Malinové hoře a započala demolice na Čerchově. Do finále tak jde desetiletá spolupráce mezi městem Domažlice, Agentury ochrany přírody a krajiny ČR a ministerstva obrany.

Práce se naplno rozjedou v období od 12. do 30. července. Po tuto dobu bude kvůli bezpečnosti vrcholová část pro veřejnost zcela uzavřena. Kromě Kurzovy a vojenské věže zůstane stát na Čerchově pouze jedna budova. Město Domažlice ji přebuduje na zázemí pro turisty. V nově zrekonstruovaném objektu se mohou návštěvníci těšit na restauraci, ubytování pro pěší a cyklisty a muzeum s expozicí o historii Čerchova.

Dočasně také zůstane stát budova v soukromém vlastnictví Bistro caffe Čerchov. „Čerchov je významným turistickým cílem, historie jeho využívání sahá až do 19. století,“ říká starosta Domažlic Zdeněk Novák. „Společně s ochranou přírody se podařilo nastavit přírodě šetrný způsob využití území. Možnosti rozvoje turistického ruchu jsou deklarovány schválenou územní studií,“ doplňuje starosta.

„Čerchov a jeho okolí je nejcennější a nejzachovalejší část chráněné krajinné oblasti Český les. Významné jsou především rozsáhlé a zachovalé bukové lesy chráněné jako národní přírodní památka Čerchovské hvozdy. Přírodě blízké lesy jsou útočištěm mnoha chráněných a vzácných druhů živočichů, rysa ostrovida, kočky divoké, tetřeva hlušce, jeřábka lesního, datlíka tříprstého či čápa černého,“ říká Tomáš Peckert z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Josef Babor

Štítky turistická sezóna, zákaz vstupu, armádní budovy, demolice, Čerchov, bourání, Domažlice, Ministerstvo obrany České republiky, Česko, Bystřice, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Zdeněk Novák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na vrcholku Čerchova jdou postupně k zemi staré armádní budovy  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.