Počasí dnes24 °C, zítra20 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Déšť zvedl hladiny řek, na Úslavě v Koterově platí od rána povodňové ohrožení

V důsledku intenzivního deště, který se přehnal ve čtvrtek přehnal společně s ničivou bouří i přes Plzeňský kraj se zvedly hladiny několika toků na povodňové stupně. Nejvážnější situace je na východě Plzeňského kraje na tocích v povodí Úslavy a Klabavy, kde hrozí v nadcházejících hodinách extrémní nebezpečí záplav. Kolem 05:00 platil už třetí povodňový stupeň (SPA) na Úslavě v Koterově, druhý je na Klabavě v Hrádku a Nové Huti. Vyplývá to z údajů na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

„Vzhledem k aktuálnímu velkému nasycení půdy a dalším očekávaným srážkám předpokládáme v nejbližších hodinách rychlé vzestupy hladin na tocích v povodí Úslavy a Klabavy. S vysokou pravděpodobností dojde v brzkých ranních hodinách k překročení 3.SPA v profilech Koterov na Úslavě a Hrádek na Klabavě," uvedli meteorologové.

Výstraha před povodňovým ohrožením platí pro Plzeňsko do 08:00 a pro oblasti Blovice, Nepomuk a Rokycany do dnešního poledne, pak upozornění meteorologů zmírní na nejnižší stupeň nebezpečí na povodňovou bdělost. Ta platí do odvolání na většině území Česka.

Úslava v Koterově se na první povodňový stupeň, tedy bdělost, dostala ve čtvrtek ve 22:30, druhý povodňový stupeň, tedy pohotovost, tam platil od dnešních 00:50 a třetího stupně dosáhla hladina v 05:00. Klabava v Hrádku je na druhém stupni od 04:40, o hodinu později pak i v Nové Huti. Povodňová bdělost platila kolem 06:00 na Úhlavě ve Štěnovicích, na Úslavě v Prádle a Ždírci, na Bradavě v Žákavě, na Klabavě ve stanici Rokycany - Na Pátku a na Holoubkovském potoku ve stanici Rokycany - Dvořákova.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky povodeň, rozvodněná řeka, stupeň povodňové aktivity, stav ohrožení, jižní Plzeňsko, Úslava, Klabava, Koterov, Plzeňský kraj, Český hydrometeorologický ústav, Hrádek, Nová Huť, Rokycany, Česko, Blovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Déšť zvedl hladiny řek, na Úslavě v Koterově platí od rána povodňové ohrožení  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.