Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Plzeňský kraj opět zasáhnou bouřky doprovázené silným větrem

Meteorologové znovu varují před bouřkami, které by měly ve čtvrtek odpoledne zasáhnout většinu území České republiky. Podle předpovědi by ojediněle mělo napršet až 50 milimetrů srážek. Lze očekávat také kroupy a vítr o rychlosti až 90 kilometrů v hodině. Výstraha je v platnosti až do páteční páté hodiny ráno.

Podle předpovědi meteorologů zasáhnou během zítřejšího dne Česko silné bouřky, které mohou místy doprovázet také kroupy větších rozměrů. „Lokálně se očekává přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem a podobně,“ uvádí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Nebezpečí představuje i vítr, který může lámat větve a vyvracet stromy. Lidé by proto měli zabezpečit okna, dveře a uklidit volně položené předměty na zahradě.

„Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice či problémy v dopravě. Je nutné nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst. Při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně,“ doplňují meteorlogové.

Jak se výstraha určuje?

Výstrahu mohou meteorologové vydat na 44 různých nebezpečných jevů a ke každému z nich je přiřazený jeden ze tří stupňů nebezpečí, a to nízká, vysoká a extrémní.

Samotnou výstrahu vydáváme s předstihem jednoho dne. Je to proto, abychom měli co nejnovější údaje a zároveň byl čas se na nepříznivou situaci připravit. Výstraha se pak postupně upřesňuje. Když stanovujeme stupeň nebezpečí, tak zohledňujeme hlavně očekávanou intenzitu jevu a pravděpodobnost jeho výskytu. V úvahu se berou možné škody, rozsah postiženého území nebo jak je velké ohrožení životů,“ upřesňuje Petra Sýkorová z ČHMÚ.

Roli hrají i další okolnosti. Velký rozdíl je v tom, jestli prudké lijáky přijdou v noci nebo v době dopravní špičky a podobně. Hlavním důvodem, proč se výstrahy vydávají je to, aby byli včas upozornění například hasiči. Podle odborníků jsou nepřesné předpovědi vlastně velmi časté.

„Abychom mohli říci, jaké bude následující den počasí, musíme co nejpřesněji změřit to aktuální, a to nejen v Česku, ale po celé planetě. Nad pouštěmi, oceány nebo arktickými oblastmi. U zemského povrchu i ve výšce. V dnešní době je předpověď počasí ve velké části na počítačem zpracovaných modelů atmosféry,“ říká Martina Součková z tiskového oddělní ČHMÚ.

Jenže ani počítače nejsou neomylné a nezvládnou zahrnout všechny aspekty předpovědi. Finální rozhodnutí je pak vždy v rukou zkušených meteorologů, kteří možná rizika dále konzultují s hasiči nebo s pracovníky leteckého provozu. Podle odborníků mají i nepřesné předpovědi smysl.

„Sice nás občas pozlobí nečekaná přeháňka, ale nejde jen o informaci o tom, jestli dnes zmokneme. Je potřeba mít službu, která bude varovat před nebezpečnými jevy. Nároky na předpověď se zvyšují, ale často předbíhají možnosti dnešní meteorologie. Musíme myslet na to, že mobilní aplikace často ukazují jen hrubý výpočet jednoho z modelů. Nedá se čekat, že budou přesně vědět počasí ve vašem městě,“ dodává Součková.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com/Alicja

Štítky počasí, předpověď, výstraha, meteorolog, Plzeň, Plzeňský kraj, bouřka, Česko, Český hydrometeorologický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj opět zasáhnou bouřky doprovázené silným větrem  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.