Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kraj chce od města Plzně pomoc s financováním stavby nové budovy galerie za necelou miliardu

Vedení Plzeňského kraje teď při jednání s vedením města Plzně požádalo, zda by se město nemohlo podílet i finančně na projektu novostavby Západočeské galerie za necelou miliardu korun. Plzeň zatím poskytla pro budovu galerie svůj pozemek v centru v lokalitě U Zvonu. O finanční podpoře ale zatím nemluví. Na stavbu už leta existuje platné stavební povolení. Co ale stále chybí, jsou potřebné finance. Projektový záměr, předfinancování a kofinancování projektu výstavby nové budovy Západočeské galerie v Plzni schválili radní Plzeňského kraje.

Výstavba nové budovy by měla stát maximálně 945 milionů. Nová moderní polyfunkční budova s pěti nadzemními a dvěma podzemními podlažími a čistou podlahovou plochou cca 7,5 tis. m2 bude zahrnovat prostor pro stálou expozici, výstavní prostory, depozitář, administrativní prostory, audiovizuální sál pro pořádání kulturních akcí, knihovnu, výtvarný ateliér, prodejnu publikací a kavárnu. V podzemní a přízemní bude vybudováno celkem 40 nových parkovacích míst.

Technická příprava projektu je ve velmi vysokém stupni rozpracovanosti. Pro projekt byly kompletně vypořádány majetkoprávní vztahy, bylo zajištěno stavební povolení a pokračují práce na finální podobě projektové dokumentace pro provádění stavby, resp. pro zahájení zadávacího řízení. Realizace projektu je plánována v letech 2022 – 2025.

Kraj požádá o státní dotaci ve výši až 15 procent, doufá i v možnost získat dotace z EU. Krajská koalice má dohodu, že galerie se bude stavět, pokud sežene alespoň 40 procent nákladů stavby mimo rozpočet kraje. „Chceme, aby město bylo informováno z první ruky, v jakém stádiu je projekt, jak probíhá,“ uvedl Marek Ženíšek (TOP 09), náměstek hejtmanky pro oblast kultury a památkové péče.

„Bez příspěvku města budeme těžko galerii stavět,“ řekla hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS). Podle Marcely Krejsové, krajské radní pro oblast cestovního ruchu, partnerských regionů, vnějších vztahů a podpory podnikání, jsou v držení galerie sbírkové předměty nesmírné hodnoty. Galerie vlastní po Národní galerii druhou nejcennější sbírku meziválečné moderny. ZČG spravuje velmi cenné sbírky od starého po současné umění s dominantními kolekcemi 19. a 20. století v rozsahu kolem 10 tisíc předmětů, jejichž odhadovaná hodnota je více než jedna miliarda korun, bez možnosti jejich konstantní a důstojné prezentace veřejnosti. Cenná díla jsou leta uložena v depozitáři.

„Západočeské galerie nikdy neměla svoji výstavní budovu, zatím nikde nedokážeme prezentovat ty hodnotné sbírky, dle mého názoru jde o veřejný zájem a je to i velký dluh vůči mladé generaci, která nikdy neměla pořádně šanci ty sbírky vidět,“ uvedla Marcela Krejsová. Podle ní existuje kulturní turismus, kdy lidé cestují do galerií, na výstavy a nová budova galerie by přilákala do Plzně turisty a město by z ní těžilo.

Podle Davida Šloufa (ODS), radního města pro oblast ekonomickou a nakládání s majetkem, zatím Plzeň o finanční podpoře projektu nehovořila. Jako svůj vklad však avizovala poskytnutí lukrativního pozemku za symbolickou korunu. „Podařilo se nám nedávno dostavět Mariánskou Týnici, když budeme spolupracovat, třeba se nám podaří postavit galerii i koncertní sál pro filharmonii. Jde o to nehledat překážky a jít do toho společně,“ reagoval jeho stranický kolega Pavel Karpíšek (ODS), náměstek hejtmanky pro oblast ekonomiky, investic a majetku.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Západočeská galerie v Plzni

Štítky Západočeská galerie Plzeň, stavba nové galerie, stavební povolení, Plzeňský kraj, sbírky, depozitář, galerie, Plzeň, projekt, Západočeská galerie v Plzni, ODS, Marcela Krejsová, Evropská unie, Marek Ženíšek, Ilona Mauritzová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj chce od města Plzně pomoc s financováním stavby nové budovy galerie za necelou miliardu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.