Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Kostičky, kam jen oko dohlédne. V muzeu kotví i vesmírná loď z více než sedmi tisíc dílků

Mohou se na jednom místě potkat postavy ze světa Star Wars, Harry Potter a James Bond? Odpověď je jednoduchá. Mohou! V Domu historie Přešticka aktuálně vystavuje sběratel legendární Lego stavebnice Ondřej Balšán z Aše. Sám se může pyšnit zápisem v České knize rekordů, a to svou sbírkou stavebnice inspirované Hvězdnými válkami. V Přešticích toho uvidíte mnohem více.

Jako většina kluků si také Ondřej rád stavěl z Lego kostek, jenže pak přišel výlet do Německa na bleší trh, kde získal svou první kostičkovou vesmírnou loď. To bylo před deseti lety. Od té doby se mu podařilo nashromáždit přes 600 Star Wars setů a opravdu marně byste hledali dva stejné. Jen pro představu, jedná se asi o 300 tisíc kostek.

„Na setech najdete odlišnosti, ta první je číslo setu, dalším aspektem je složení kostiček. Dále například samotné provedení, že jsou z jiného typu kostičky. Lego vydává i takzvané reedice setů. Některé už neseženete vůbec. Cenová relace u starých kousků se již pohybuje mimo realitu a naše možnosti. Musela by to být veliká náhoda, že by nám někdo tyto speciální sety třeba daroval, že mu například ležely někde na půdě. Některé jsou sehnatelné pouze za oceánem,“ říká sběratel.

Sám rozhodně nechce, aby se mu na stavebnice jen prášilo. Proto také vznikla výstava Ašské kostičky, která zavítala nyní i do Přeštic na jižním Plzeňsku. Samozřejmě se tam nevejdou všechny sběratelké kousky, proto také vybral Ondřej ty nejzajímavější. Největší vystavovaný kus je bezesporu vesmírná loď Millennium Falcon, kterou tvoří úctyhodných 7 541 kostek! Kromě modelů z předaleké galaxie budou moci návštěvníci obdivovat i první stavebnice, které Lego vydávalo ve svých začátcích. Na své si přijdou také milovníci Harryho Pottera i filmů s agentem 007. Výstava bude k vidění až do konce září. V sobotu 10. července od 14 hodin se navíc mohou lidé setkat i autory výstavy a užít si komentovanou prohlídku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dům historie Přešticka

Štítky výstava, muzeum, Dům historie Přešticka, Lego, sběratel, tip, výlet, Star Wars, kosmická loď, Harry Potter, Přeštice, Muzeum rekordů a kuriozit, James Bond, , Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kostičky, kam jen oko dohlédne. V muzeu kotví i vesmírná loď z více než sedmi tisíc dílků  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.