Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na expozici se vzácnými freskami se podíleli i plzeňští studenti, sází hlavně na audiovizuální prvky

Už máte plány na prodloužený víkend? Otevřené brány hlásí například zámek ve Valči, kde mohou návštěvníci nově obdivovat expozici fresek ze zaniklého kostela svatého Wolfganga v Doupově. Výstavu doprovází audiovizuální prvky, na kterých se podílela i Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity.

Fresky nalezly svůj nový domov v bývalém Hubertově sále, který má obdobné rozměry jako původní kostel sv. Wolfganga. Fresky jsou představené v citlivé instalaci se scénickým nasvícením a zvukem, na které se podílel ateliér multimédií plzeňské Sutnarky pod vedením Jana Morávka.

„Jeden z režimů připomíná gotiku, vrací kostelu jeho původní nasvícení a atmosféru, je doplněný gotickým chorálem. Další, nazvaný Destrukce, hovoří o jeho údělu, kostel byl zbořen ve vojenském újezdu v Doupově. Pak jsou tady režimy Čtyři roční období," řekl Jan Morávek.

Stávající konstrukce stropu je zaklopena uměleckým podhledem vytvořených z destruovaných prken z blízkého pivovaru. Podhled vytvořil umělec Jakub Hadrava, kterého můžou lidé znát jeho i v zahraničí proslavenou instalací duchů v kostele Luková a který je rovněž bývalým studentem ZČU. Podobně jako v zámeckém lapidáriu se sochami Matyáše Bernarda Brauna bude mít návštěvník možnost zvolit několik scén zvuku i nasvícení.

Příprava expozice stála asi 600.000 korun. Z celkového počtu 25 polí se z doupovského kostela dochovalo jen 22. „Největší část fresek je pašijový cyklus, výjevy ze života Krista. Pak tam máme několik oltářních fresek a velkou nástěnnou fresku svatého Kryštofa s Ježíšem," popsal kastelán valečského zámku Tomáš Petr. Výstava je doplněná dřevěným stropem vytvořeným z prken z blízkého pivovaru.

Vzácné pozdně gotické fresky byly sejmuty z doupovského kostela v roce 1967. Původní výzdoba z roku 1513 byla zachráněna před likvidací kostela i celého města při vzniku vojenského újezdu Hradiště. Záchrana a restaurování, které proběhly v letech 1967–1968. Opětovně byly v letech 200 až 2001 restaurovány v rámci mobiliáře kláštera v Plasích. Do začátku roku 2021 byly součástí expozice na státním hradě Švihov. Na jaře 2021 se fresky opět navrátily do regionu.

Foto: Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Obdivovat mohou návštěvníci také Lapidárium soch Matyáše Bernarda Brauna. V objektu bývalé kovárny se mohou zahledět na 28 soch sousoší. I zde se na přípravě expozice podíleli plzeňští studenty a učitelé.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zámek Valeč | Zdroj Zámek Valeč

Štítky Valec, sochy, Braun, zámek, expozice, výstava, ZČU, Sutnarka, fresky, freska, kostel, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Valča, Jan Morávek, Kostel svatého Wolfganga, socha, Matyáš Bernard Braun, Ladislav Sutnar, Západočeská univerzita v Plzni

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na expozici se vzácnými freskami se podíleli i plzeňští studenti, sází hlavně na audiovizuální prvky  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.