Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Bouří vyvrácený strom spadl na Klatovsku na projíždějící auto, hasiči měli v kraji přes 350 výjezdů

Hned na začátku bouře, která se v úterý večer přehnala přes Plzeňský kraj, spadl vyvrácený strom na nákladní automobil převážející stavební stroj. Nehoda se stala mezi obcemi Zelená Lhota a Milence na Klatovsku. Hasiči na území celého Plzeňského kraje začali do terénu vyjíždět od 19.15 hodin. Do dnešní desáté hodiny mají na svém kontě asi 350 zásahů v souvislosti s odstraňováním následků bouře. Nejčastěji se jednalo o odstraňování padlých stromů a čerpání vody. Bez proudu se ocitlo v kraji kolem 30 tisíc domácností.  

„Třiapadesátiletý řidič jel v 19.35 hodin s nákladním vozidlem značky MAN po silnici II/190 ve směru od Zelené Lhoty na Milence. Na volném zalesněném úseku vítr vyvrátil vzrostlý jehličnatý strom. Ten pak spadl na nákladní vozidlo a na převážený pracovní stroj, pásový bagr tovární značky Hitachi,“ popsala nehodu mluvčí policie Dagmar Brožová.

Dopravní nehoda se obešla bez zranění osob. Požití alkoholických nápojů před jízdou u řidiče policisté vyloučili dechovou zkouškou. Celková škoda byla vyčíslena na 135 tisíc korun.

Plné ruce práce měli v noci hasiči i energetici

Nejvíce výjezdů měli hasiči na Klatovsku zejména v oblasti Šumavy, dále na Domažlicku a Tachovsku, ale i v okresech Rokycany a na jižním Plzeňsku. V Klatovech také čerpali vodu. Silný vítr, který bouři provázel, kácel stromy na elektrické vedení. Energetici během noci evidovali v kraji dvě desítky poruch na vedení vysokého napětí a další poruchy na nízkém napětí,“ informovala mluvčí ČEZ Soňa Holingerová, Nejvíce poruch bylo v okresech Plzeň - jih a Plzeň - sever, Klatovy, Domažlice a Rokycany. Čety energetiků pracovaly na odstraňování poruch celou noc.

Bouřky v úterý večer postupně přerušily provoz vlaků asi na třech desítkách tratích. Problémy se objevily v Karlovarském, Plzeňském, Jihočeském i Středočeském kraji či na Vysočině. V Plzeňském kraji se přerušil provoz na trati mezi Domažlicemi a německým městem Furth im Wald.

Podle webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) napršelo za posledních 24 hodin v Plzeňském kraji nejvíce na Šumavě. Například v Hojsově Stráži to bylo za 24 hodin téměř 64 milimetrů. Železná Ruda Čachrov hlásí 40 milimetrů, v Plzni spadlo přes 30 milimetrů. Vydatné deště zaznamenaly také například Rokycany, kde za 24 hodin napršelo 52,9 milimetru vody, přičemž přes 32 milimetrů spadlo dnes večer za jednu hodinu.

Déšť se projevil na hladině Klabavy, která v Nové Huti na Rokycansku během hodiny vystoupala až na druhý povodňový stupeň. Zatímco ve 21:00 měla řekla hladinu 106 centimetrů a průtok 12,4 metru krychlových za sekundu, o 80 minut později hladina stoupla na 162 centimetrů a průtok se zvedl na 25,5 metru krychlových za sekundu, uvádí na svém webu ČHMÚ.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky bouře, nehoda, spadlé stromy, přetrhané elektrické vedení, přerušení dodávek elektřiny, strom, Plzeňský kraj, okres Klatovy, bouřka, nákladní automobil, Zelená Lhota, Český hydrometeorologický ústav, Plzeň, Rokycany, Hitachi

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bouří vyvrácený strom spadl na Klatovsku na projíždějící auto, hasiči měli v kraji přes 350 výjezdů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.