Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Za oslepení a doživotní zmrzačení kojence má jít jeho matka na devět let do vězení

Za těžké zranění pětiměsíčního chlapce potrestal Krajský soud v Plzni jeho pětadvacetiletou matku devíti lety vězení ve věznici se zvýšenou ostrahou. Žena podle rozsudku vzala loni v srpnu v azylovém domě v Rokycanech svého syna do náruče a se značnou intenzitou ho nejméně dvakrát prudce udeřila hlavou o zeď. Kojenec utrpěl těžké poranění mozku, oslepl na obě oči a podle znalce si ponese zřejmě celoživotní mentální i pohybové následky.

Žena je ve vysokém stupni těhotenství, porodit by podle svých slov měla začátkem srpna. Porodila už tři děti. O žádné z nich se nestará. Rozsudek není pravomocný, žena se proti němu na místě odvolala. Soud jí nařídil i zaplatit zdravotní pojišťovně přes 640 tisíc korun a 100 tisíc korun jako újmu pro syna.

Za těžké ublížení na zdraví hrozilo obžalované až dvanáct let vězení. U soudu odmítla, že by loni miminku ublížila úmyslně. Řekla, že ho vzala z postýlky, zamotala se jí hlava a spadla s ním na zem. V přípravném řízení na policii zase řekla, že si se synem v náručí sedala na postel, neudržela rovnováhu a nechtěně ho uhodila hlavou o zeď. Také dříve řekla, že syn spadl na zem z gauče.

Chlapec se narodil loni na začátku března, v srpnu se dostal do nemocnice s těžkými zraněními. Podle lékařské zprávy měl tříštivou zlomeninu týlní kosti, tříštivou zlomeninu temenní kosti a puklinu levé temenní kosti, mnohočetná rozsáhlá pohmoždění mozku a další zranění, oboustrannou ztrátu zraku a přechodné ochrnutí levé poloviny těla. Ke komplikacím se přidal problém s hromaděním mozkomíšního moku v lebce či epilepsie. Podstoupil už několik operací, v současnosti je v péči pěstounky. Podle zprávy o současném stavu má dítě doživotně zavedený katétr, který odvádí mozkomíšní mok z lebky do břicha, kde se vstřebává, je opožděné ve vývoji. Zdá se, že vidí, ale není jasné, jak dobře. V 15 měsících nesedí, neleze, nechodí, jen se plazí a přetáčí se.

Podle soudního znalce kojenec utrpěl těžké, život ohrožující vícečetná zranění, jejichž charakter vypovídá o opakovaném fyzickém násilí způsobeném druhou osobou. Vyloučil, že zranění mohla vzniknout například pouze v důsledku pádu. Chlapec bude doživotně handicapovaný. Už nyní je podle soudkyně Hany Przybylové zcela zřejmé, že má těžký pohybový deficit. Pohybuje se plazením, i to je zcela nefyziologické, dítě nedrží hlavu, nestejně se pohybuje pravá a levá strana jeho těla. Mentální stav je v jeho věku zatím těžké posuzovat, znalec ale předpokládá i mentální postižení. Po zranění mu v mozku odumřely některé části.

Soud těžko hledal polehčující okolnosti

Pro obžalovanou, jejíž intelekt je podle znalců na spodní hraně pásma lehké mentální retardace, soud nenašel mnoho polehčujících okolností, snad jen její předchozí beztrestnost. Zároveň se ale nedomnívá, že vlivem svého mentálního handicapu není schopná se o dítě v základních potřebách postarat. Ženě podle soudkyně přitěžuje především rozsah a důsledky synova zranění. „V prvních měsících poškozenému zničila celý zbytek života,“ uvedla soudkyně Helena Przybylová.

Obžalované významně přitížil i její postoj. Po celou dobu soudního jednání neprojevila ani náznak lítosti nad stavem dítěte. Podle znalců je disociální, sobecká, sebestředně zaměřená osoba. Ve vztahu k druhým lidem nechová větší emoce, podle soudu vyžaduje pomoc a součinnost druhých, ale nic neoplácí. „Míra přitěžujících okolností je tak obrovská, že soud vůbec neuvažoval o polovině trestní sazby," řekla předsedkyně senátu.

lap kš

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky soud, rozsudek, matka, zranění kojenec, vězení, krajský soud, trest, věznice, úraz, Krajský soud v Plzni, Rokycany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za oslepení a doživotní zmrzačení kojence má jít jeho matka na devět let do vězení  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.