Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Primář dětského oddělení podle obžaloby zavinil smrt dítěte, od soudu odešel s podmínkou

Domažlický okresní soud uznal lékaře z místní nemocnice vinným z usmrcení z nedbalosti. Podle obžaloby zavinil smrt šestnáctiměsíčního chlapce, který spolykal fazole. Ty jsou v syrovém stavu jedovaté. Primář při léčbě zvolil nesprávný postup ošetření, což vedlo k tragické smrti dítěte. Osmašedesátiletému muži soud vyměřil dvacetiměsíční trest s podmíněným odkladem na dva roky a tříletý zákaz činnosti. Rozsudek není pravomocný.

Soud shledal mezi jednáním obžalovaného a úmrtím patnáctiměsíčního chlapce příčinnou souvislost," uvedl soudce Jan Švígler Za usmrcení z nedbalosti přitom hrozilo lékaři až šest let vězení.

Celá událost se odehrála loni v březnu. Malý chlapec spolykal několik fazolí, jež jsou v syrovém stavu jedovaté. Lékař s dlouholetou praxí rozhodl o výplachu žaludku silně koncentrovaným solným roztokem, dítě o několik hodin později zemřelo.

Podle soudního znalce došlo u chlapce k otoku mozku a část roztoku se dostala i do střev. Obžaloba uvedla, že měl lékař rozhodnout o převozu dítěte na gastroskopii, kde by fazole odstranili. V ideálním případě by pak malý pacient putoval na JIP a byl nadále monitorovaný. Místo toho lékař rozhodl, že bude dítě na standardním pokoji. 

Lékař se u soudu bránil tím, že použil správný postup. Případ podle svých slov konzultoval s odborníky v Praze. Navíc jednal s vědomím, že dítě spolykalo kolem deseti fazolí, při pitvě se ale zjistilo, že jich chlapec snědl zhruba čtyřicet.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com/Paul Ang

Štítky soud, lékař, Domažlická nemocnice, smrt dítěte, špatná diagnóza, odškodnění, smrt, fazole, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Primář dětského oddělení podle obžaloby zavinil smrt dítěte, od soudu odešel s podmínkou  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.