Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Město připravuje prodej významných budov v centru Plzně, ve hře o areál Zátiší zůstali dva kupci

Chystá se prodej několika významných nemovitostí v centru Plzně. Záměr už odsouhlasili zastupitelé města. Jedná se o blok domů mezi ulicemi Resslova, Americká, Prokopova a Purkyňova. Minimální cena objektů, pokud se rozhodne o jejich prodeji, by měla činit zhruba 143 milionů korun. Dále město prodává také osmihektarové kasárny Zátiší u průmyslové zóny. Tam už se uskutečnilo první kolo a ve hře zůstali dva zájemci.

Za účelem přípravy prodeje bloku domů v oblasti kolem Americké vznikne pracovní skupina, která se bude zabývat například tím, za jakých podmínek bude samotný prodej nemovitostí probíhat. Předpokládá se podobný postup, jaký město schválilo při prodeji areálu v Zátiší, tedy dvoukolová soutěž.

„V prvním kole by uchazeči nabídli představu svého záměru, který pokud by byl v souladu s územní studií daného území, by pak mohli postoupit do druhého kola. Zde by se soutěžilo o nejvyšší nabídku,“ informoval David Šlouf (ODS), radní pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem. O doporučeních pracovní skupiny poté opět budou jednat zastupitelé města.

O jaké objekty se vlastně jedná? Vedle už zmíněného Komorního divadla jde o vedlejší objekt bývalého krajského sídla KSČ a pozdější právnické fakulty. Dále se jedná o rohový dům s bývalou restaurací Pijezpi na adrese Americká 38. Poledním nabízeným objektem je zdevastovaný romský činžák v Resslově 13. Součástí prodeje je i část vnitrobloku za těmito domy.

„Území je velmi komplikované majetkově i technicky a uvidíme, co tam kupec nemovitostí vymyslí,“ uvedl už dříve technický náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS). Velkým problémem prodávaného území bude pro nové majitele dopravní obslužnost. Sousední kruhovou křižovatku na Americké totiž nelze řídit semafory.

Prodej lokality Zátiší je už v plném proudu

O pozemky a stavby v bývalých kasárnách na Zátiší měli zájem čtyři subjekty. Zastupitelé teď schválili, aby do druhého kola soutěže na prodej nemovitých věcí v západní části areálu bývalých kasáren na Zátiší postoupily dva subjekty. Tyto firmy mají zájem o odkup pozemků včetně staveb. Druhé kolo se uskuteční formou aukce podle pravidel pro konání aukce uvedených v Řádu městské soutěže.

„Účastníci aukce nebudou povinni skládat před zahájením aukce jistotu. Vítězem soutěže se stane ten, který nabídne nejvyšší kupní cenu. Vyvolávací cena pro aukci bude činit 120,725 milionů korun, minimální příhoz bude ve výši 500 tisíc korun,“ vysvětlil radní David Šlouf. Doplnil, že podmínkou uzavření kupní smlouvy s vítězem soutěže je její schválení Zastupitelstvem města Plzně. „Město si vyhrazuje právo zrušit soutěž bez udání důvodu a dále odmítnout všechny učiněné nabídky, a to až do doby podpisu kupní smlouvy ze své strany,“ dodal.

Uzávěrka prvního kola byla 15. března 2021. Zájem projevily Panattoni Czech Republic Development, CTP Invest, IDP Invest 1, Accolade. Do druhého kola po rozhodnutí zastupitelů postoupily IDP Invest 1 a Accolade.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky prodej domů, zastupitelstvo, blok domů, areál Zátiší, Komorní divadlo, David Šlouf, Plzeň, soutěž, nemovitost, dražba, ODS, Accolade, Pavel Šindelář, KSČ, CTP, Panattoni Czech Republic Development s.r.o.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město připravuje prodej významných budov v centru Plzně, ve hře o areál Zátiší zůstali dva kupci  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.