Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Největší tuzemský pivovar loni i přes pandemii zvýšil prodeje v zahraničí

V zahraničí se loni dařilo mírně navýšit prodeje piva Plzeňský Prazdroj. Celkově v cizině prodal přes 4,5 milionu hektolitrů piva, to je o jedno procento více než v roce 2019. Loňské dlouhodobé uzavření restaurací a hospod přineslo Plzeňskému Prazdroji pokles prodejů na domácím trhu o 8 procent. Tedy zhruba o 111 milionů piv na 6,69 milionu hektolitrů.

„Výsledky odrážejí unikátnost české pivní kultury s vysokým podílem čepovaného piva. Omezení gastroprovozů proto výrazně poznamenalo naše výsledky na domácím trhu. Naopak v zahraničí dominuje mnohem více balené pivo. Covid proto na export neměl takový vliv. Samozřejmě i v zahraničí se snížily prodeje piva v tancích a sudech, ale zájem o balené pivo vzrostl výrazně, a to mnohem víc než v tuzemsku, konkrétně o 17 procent,“ ‘říká generální ředitel Plzeňského prazdroje Grant Liversage.

Celkově ale pivovaru jako jednomu celku poklesly prodeje o 4,2 procenta. Kompletní prodeje Prazdroje v loňském roce na trzích doma i v zahraničí tak jen mírně přesáhly 11 milionů hektolitrů,‘‘ doplňuje Grant Liversage. Nejsilnějšími obchodními teritorii pro pivovar zůstává Slovensko, Německo a Polsko.

Export ležáku Pilsner Urquell, který se vyrábí pouze v Plzni a odtud se vyváží do více než 50 zemí světa, koronavirová krize postihla výrazně, jeho vývoz klesl o 6,3 procenta na 1,1 milionu hektolitrů. Celkem se tak loni prodalo v tuzemsku i ve světě 2,4 milionu hektolitrů plzeňského ležáku, tedy o zhruba 10 % méně než v roce 2019.

„Dlouhodobě dbáme na to, aby se Pilsner Urquell za hranicemi prosazoval zejména v hospodách a restauracích, kde jsme před koronavirem masivně školili výčepní, aby se dokázali o pivo správně postarat a dopřát zahraničním milovníkům piva stejný zážitek jako mají tuzemští pivaři. V tom pokračujeme i po dobu pandemie, i když jsme vše ve valné většině museli přesunout do online prostředí,“ doplňuje Kamil Růžek, obchodní sládek Prazdroje pro exportní trhy.

Ohodnoť článek

Foto Plzeňský Prazdroj

Štítky Plzeňský Prazdroj, uzavřené hospody, propad prodeje, prodej v zahraničí, pivo, Plzeňský Prazdroj, a. s., pivovar, koronavirová krize, Německo, Polsko, Slovensko, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Největší tuzemský pivovar loni i přes pandemii zvýšil prodeje v zahraničí  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.