Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na ubytovny a firmy nastoupila cizinecká policie, zadržela několik zahraničních pracovníků

Továrny a montážní haly, kde pracuje velké množství cizinců se pravidelně dostávají do hledáčku příslušníků cizinecké policie. Tentokrát se zaměřili na firmu a několik ubytoven ve Stříbře. Cílem součinnostní kontroly bylo zjistit, zda cizinci mají patřičné dokumenty potřebné k pobytu a práci na našem území.

„Pobytová kontrola na území Plzeňského kraje se uskutečnila ve Stříbře. Od dopoledních hodin celkem 15 policistů provádělo kontroly cizinců na třech tamních ubytovnách a v jedné firmě se zaměřením na zaměstnávání cizinců. Uvedené objekty, byly vytipovány za účelem kontrol i po dohodě s vedením města, které o provedení kontrol projevilo samo zájem,“ uvedla mluvčí policie Dagmar Jiroušková.

Na jedné z ubytoven zkontrolovali 29 cizinců, u dvou zjistili, že se na území České republiky dostali v rozporu s ochrannými opatřeními Ministerstva zdravotnictví proti šíření nemoci. Na dalších dvou ubytovnách prověřili dalších 24 cizinců. Zde už žádné prohřešky neobjevili.  

„Ve vytipované firmě policisté zkontrolovali 20 zaměstnaných cizinců, přičemž u dvou z nich zjistili nedostatky, které byly důvodem pro zahájení správního vyhoštění z přechodného pobytu. Policisté je proto zajistili a následně eskortovali na cizineckou policii k provedení dalších úkonů. S jedním cizincem navíc správní řízení o vyhoštění z přechodného pobytu zahájili přímo na místě,“ dodala Jiroušková.

Na kontroly se policisté zaměřují pravidelně. Například při té břežnové se jim podařilo odhalit 18 nelegálně pracujících cizinců ve firmě na severním Plzeňsku, která se zabývá výrobou dřevěných palet a stavebního řeziva. Jednalo se o pracovníky z Ukrajiny a Moldávie.

Při provedené kontrole byl u 18 osob ze zemí mimo EU zjištěn výkon nelegální práce. U osmi z těchto osob byl kromě výkonu nelegální práce zjištěn i neoprávněný pobyt na území České republiky. Současně u dalších 10 cizinců ze zemí mimo EU vyšlo najevo, že v uvedené firmě vykonávají nelegální práci bez platného povolení zaměstnání nebo zaměstnanecké karty. Za nelegální zaměstnávání cizinců může úřad uložit pokutu až do výše 10 milionů korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto PČR

Štítky Cizinecká policie, kontrola, kontrola ve firmách, pobytová kontrola, ubytovny, Stříbro, ubytovna, Evropská unie, Česko, Plzeňský kraj, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na ubytovny a firmy nastoupila cizinecká policie, zadržela několik zahraničních pracovníků  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.