Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nahlášené pálení se rychle vymklo kontrole, oheň zasáhl i část lesa

Pálení dřevěného odpadu poblíž lesa se vždy velmi riskantní. O tom svědčí i jeden z posledních zásahů hasičů, kteří vyjížděli mezi obce Blahousty a Trpísty nedaleko přehrady Hracholusky. Plameny se jim podařilo dostat pod kontrolu po zhruba půl hodině. Každým rokem hasiči upozorňují na rizika spojená s plošným vypalováním trávy nebo pálením klestu.

„Mezi Blahousty a Trpísty zasahovaly jednotky z druhého stupně požárního poplachu u požáru lesa. Původně se jednalo o nahlášené pálení, které se ale vymklo kontrole a začalo se vlivem větru šířit. Zasažená plocha byla asi tři čtvrtě hektaru lesa. Oheň jsme dostali pod kontrolu po zhruba 30 minutách od příjezdu prvního vozidla na místo,“ shrnul mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

Vždy s příchodem jara evidují hasiči zvýšené množství výjezdů u požáru travního porostu. Škody bývají mnohdy i nulové, přitom to pro odpovědné osoby může vyústit v pěkně tučnou pokutu.

Požár velké hromady pneumatik aktuálně likvidují hasiči na jižním Plzeňsku v areálu jedné firmy nedaleko od Nepomuku. K hašení použili hasiči pěnu. Jeden ze zaměstnanců firmy utrpěl při požáru popáleniny a vrtulník letecké záchranné služby ho...

„Ačkoliv každý rok několikrát upozorňujeme na rizika spojená s pálením přírodního materiálu, vždy když začne jaro, vyjíždíme k většímu počtu zásahů ve volné přírodě,“ konstatuje Poncar.

Vypalování trávy a porostů je v České republice zakázáno hned třemi zákony, a to zákonem o požární ochraně, zákonem o ochraně přírody a krajiny a zákonem o myslivosti. Pokuty se v tomto případě mohou vyšplhat i na 500 tisíc korun.

Po úklidu zahrady je možné za určitých podmínek přírodní materiály spálit. „Kontrolované spalování přírodních materiálů po úklidu zahrad mohou provádět fyzické osoby za podmínek stanovených dotčenými zákony a za podmínek stanových vyhláškami obcí, a to na přiměřeně velikých hromadách za přítomnosti dospělé osoby a s připravenými prostředky k možnému hašení,“ upozorňují hasiči.

Platí zde také ohlašovací povinnost, pokud by ji lidé porušili mohou opět dostat vysokou pokutu, bezmála půl milionu korun. Hlášení pálení se provádí elektronicky přes formulář paleni.izscr.cz.

Základní pravidla pro pálení biologického materiálu:

  • Velikost hromady klestí je nutno volit tak, aby shořela v době, kdy je na místě přítomen dozor
  • Při náhlém zhoršení počasí nebo silném větru je pálení nutné ihned přerušit a oheň uhasit
  • Místo pro pálení se izoluje pruhem širokým nejméně jeden metr, kde budou odstraněny hořlavé materiály až na minerální půdu (zeminu)
  • Místo spalování se zabezpečí dostatečným množstvím hasebních látek
  • Místo pálení lze opustit až po úplném uhašení ohně
  • Po dobu 5 dnů nebo do vydatného deště je nutno místo pálení pravidelně kontrolovat
  • Příjezdové cesty vedoucí k místům spalování nesmí být zataraseny, spalovat klest lze pouze v bezpečné vzdálenosti od obytných nebo hospodářských objektů
  • Osoba mladší 15 let nemůže odpad spalovat bez přítomnosti osoby starší 18 let

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS PK

Štítky Vypalování trávy, požáry, prevence, hasiči, Plzeňský kraj, les, Trpísty, Hracholusky, Blahousty, přírodní materiál, spalování, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nahlášené pálení se rychle vymklo kontrole, oheň zasáhl i část lesa  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.