Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na střeše plzeňské fakulty vnikla chytrá včelí laboratoř

Lze propojit včelín a chytré technologie? Právě tuto otázku si položili na Fakultě strojní Západočeské univerzity v Plzni (ZČU). Umístili tedy dva úly na střechu a k nim i kamery a čidla, která budou včelstva nepřetržitě sledovat. Díky tomuto unikátnímu výzkumu budou moci pozorovatelé blíže poznat život včel.

Fakulta strojní se zapojila do projektu místní IT firmy Softech, který moderními technologiemi podrobně monitoruje život včel. Na střeše školy v těchto dnech vznikla chytrá včelí laboratoř, která umožňuje dlouhodobé měřením s využitím chytrých technologií.

Dění kolem i uvnitř úlů zaznamenávají dvě kamery. Jedna je umístěna zpředu, druhá sleduje, co se děje uvnitř u dna jednoho z úlů, v místě, které včelaři nazývají podmet. Tam totiž padají například rozdrobené kousky vosku, ale také roztoči, způsobující varroázu – onemocnění, kvůli kterému hynou celá včelstva. Umělá inteligence rozliší roztoče a dokáže určit jejich denní spad. Monitorováním se tak dá nákaza mezi včelami odhalit,“ vysvětluje mluvčí univerzity Šárka Stará.

Umístěný je zde i mikrofon, který zaznamenává frekvenci hučení včel. Tady lze najít mnoho rozdílů. Jinak bzučí včely, které se připravují na rojení, mají hlad, ztratily matku a podobně. Všechny tyto frekvence by měl být schopen vyhodnotit počítačový systém. Samozřejmě se měří i teplota vně i uvnitř úlu.

„Rádi bychom díky spolupráci se společností Softech vytvořili prostor pro bakalářské a diplomové práce našich studentů, kteří by s využitím IoT laboratoře Centra informatizace a výpočetní techniky ZČU rozvíjeli možnosti uplatnění chytrých technologií v oblasti monitorování včelstev,“ říká děkan Fakulty strojní Milan Edl. V současné době začínají senzory sbírat potřebná data, která pak budou k dispozici studentům.

Včely mají dolet až pět kilometrů, včelstva z Fakulty strojní by tak mohla sbírat nektar a opylovat květy i v blízkosti Borské přehrady. V plánu jsou také soutěže pro účastníky Dětské technické univerzity Fakulty strojní a využití záznamů z kamer při přednáškách posluchačů Univerzity třetího věku ZČU. Pozorovat včely budou moci také lidé z pohodlí domova díky záznamům streamovaným na YouTube kanál univerzity.

Softech takto nainstaloval včelí úly na několika místech v Plzeňském kraji a Praze. Přímo v krajské metropoli je jedním z míst například Správa informačních technologií města Plzně a nově přibude i Techmania Science Center. Cílem science centra, jehož spoluzakladatelem je Západočeská univerzita, je prostřednictvím svého projektu Bee Tower přiblížit s využitím moderních technologií život včel a upozornit na jejich význam a nezastupitelnou roli v ekologickém systému.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZČU

Štítky ZČU, Fakulta strojní, včelíny, výzkum, chytré technologie, včela, Západočeská univerzita v Plzni, střecha, laboratoř, Techmania, Praha, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na střeše plzeňské fakulty vnikla chytrá včelí laboratoř  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.