Počasí dnes13 °C, zítra17 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Nemocnice ruší stav hromadného postižení osob, režim prodlouží pouze Privamed

V posledních dnech koronavirová epidemie v Plzeňském kraji slábne, což se projevuje i v obsazenosti nemocnic. Například ve Fakultní nemocnici v Plzni je dnes 119 pacientů, před měsícem jich tu bylo dvakrát tolik. I proto většina zdravotnických zařízení zruší režim hromadného postižení osob. O jeden týden tento režim prodlouží pouze nemocnice Privamed.

Počty nově nakažených koronavirem pomalu klesají, což potvrzují i hygienici. Podle krajského koordinátora lůžkové péče Jana Beneše je v kraji je k dnešnímu dni hospitalizováno 320 covid pozitivních pacientů, z toho na lůžkách intenzivní péče je jich celkem 78. I nadále ale je na odděleních resuscitační péče velký počet pacientů, kteří již nevykazují onemocnění covid-19, ale potřebují intenzivní péči.

Velmi zatížená je postcovidová péče. Proto se rozhodl krajský krizový štáb pro odvolání režimu hromadného postižení osob. Během něj neodpovídá zdravotnický péče běžnému standardu. Lékaři a zdravotníci si musejí stanovovat priority ošetřování.

 „Vlna onemocnění covid-19 vykazuje pokles, zátěž zdravotnických zařízení v kraji už není tak významná. Proto jsme se rozhodli k dnešnímu dni ukončit režim hromadného postižení osob po domluvě s řediteli nemocnic jak krajských tak i Fakultní nemocnice, Mulačovy nemocnice a Sušické nemocnice. O týden déle chce vzhledem k situaci ve svém zařízení zachovat tento režim nemocnice Privamed v Plzni. Tuto skutečnost pak musí nemocnice nahlásit na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu,“ vysvětlila hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS).

Dodávky vakcín mají stále zpoždění

K dnešnímu dni je v Plzeňském kraji celkem vyočkováno 106 768 dávek. Druhou dávkou má očkování ukončené 36 261 osob. „Vzhledem k otevření škol a postupnému návratu dětí i zaměstnanců zařízení do škol je v Plzeňském kraji vysoký počet očkovaných pedagogických i nepedagogických pracovníků, a to minimálně první dávkou 10 528 z nich,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Eva Mertlová.

Oproti příslibu ze strany ministerstva jsou dodávky vakcín stále nízké. Na duben má kraj slíbeno týdně 15 210 dávek vakcíny Pfizer, tento týden je dostal. Tato vakcína je ale podle Mertlové jediná, u níž má kraj výhled na duben. U vakcíny Moderna není žádný plán ministerstva zdravotnictví a dodávky mají výpadky.

Vakcíny AstraZeneca, kterou v kraji mají očkovat výhradně praktičtí lékaři, mělo přijít 800 dávek. Ale i zde došlo ke zpoždění. „Vakcínu AstraZeneca dostaneme až příští týden a tím se dostáváme na výpadek v tomto týdnu. Navíc máme informaci, že někteří praktičtí lékaři dostávají tuto vakcínu se zpožděním," konstatovala Mauritzová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky COVID-19, koronavirus, Plzeňský kraj, nemocnice, stav hromadného postižení, Privamed, pacient, vakcína, Fakultní nemocnice Plzeň, Jan Beneš, Ilona Mauritzová, AstraZeneca, Pfizer, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice ruší stav hromadného postižení osob, režim prodlouží pouze Privamed  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.