Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Vandalové se vyřádili na mladém javoru, poškozují také lavičky a dětská hřiště

Řádění zatím neznámých výtržníků odnesl mladý strom, který byl vysazený u Klatovské třídy v Plzni na Borech. V budoucnu měl pomoci čistit ovzduší od výfukových plynů, snižovat hluk a také dodat zeleň do jinak šedých ulic západočeské metropole. Vandalové trápí centrální obvod dlouhodobě, opakovaně například ničí lavičky v parcích či poškozují dětská hřiště.

Mladý strom vysadili pracovnici z oddělení životního prostředí kousek nad Chodským náměstím. Někdo však kmínek nařízl, zbytek dokonal už vítr, který dřevinu zlomil.

„Stromek javoru polního nebyl starý, jednalo se o nedávno vysazený kus, který prosperoval a byl ve vynikající kondici. Tento javor mohl v budoucnosti odhlučnit silný provoz na Klatovské třídě, mohl čistit vzduch od výfukových plynů a potěšit svojí zelenou barvou procházející chodce a obyvatele přilehlých domů. Bohužel byl zlikvidován bezohledným člověkem, který zřejmě nemá rád přírodu a nemyslí na budoucnost,“ uvedl rozhořčeně starosta plzeňského centrálního obvodu David Procházka (ANO).

Každým rokem investuje obvod do výsadby nových stromů a do následné údržby. Vysazují stromořadí, doplňují zeleň v parcích nebo na žádost občanů a po konzultaci s odborníky vysadí strom tam, kde je potřeba. Podobná událost bohužel není pro pracovníky úřadu žádnou novinkou.

„My se s vandalismem setkáváme, bohužel, velmi často. Vedle poničených stromů a zeleně jsou terčem útoků vandalů dětské herní prvky, lavičky, oplocení dětských hřišť, a třeba také odpadkové koše. Žádná úcta před majetkem druhých a s tím i související neúcta k druhému člověku,“ říká Marie Rumlová, vedoucí Odboru dopravy a životního prostředí UMO Plzeň 3.

Terčem vandalů se opakovaně stal i pomník na náměstí T. G. Masaryka. Z podstavce opakovaně mizela bronzová písmena. Kdykoli je radnice nechala nahradit, opět do pár dnů zmizela. Nyní bronz nahradily odlitky z pryskyřice.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Mo Plzeň 3

Štítky vandalové, strom, Plzeň, MO Plzeň 3, dětské hřiště, javor, Chodské náměstí, Tomáš Garrigue Masaryk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vandalové se vyřádili na mladém javoru, poškozují také lavičky a dětská hřiště  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.