Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Vandalové kradou z památníku na náměstí T.G.M. bronzová písmena, nahradí je pryskyřice

Památníku na náměstí T. G Masaryka v Plzni vévodí i socha našeho prvního prezidenta. Konají se zde pietní akty i vzpomínkové akce. Bohužel je místo také oblíbeným terčem vandalů, kteří z podstavce odstraňují písmena. Vedení obvodu už ale došla trpělivost a chce bronz nahradit odlitky z pryskyřice.

Pod sousoším, které symbolizuje legionáře s puškou, vlast, mladou republiku a průmyslovou tradici Plzně (syn, matka, dcera, otec kovář), je umístěn nápis „Zvítězili ti, kteří hájili ideály spravedlnosti“, který je osazen bronzovými písmeny. Právě na ně se vandalové s oblibou zaměřují.

„Zhruba v půlce února jsme zjistili, že v nápise chybí šest písmen. Ty jsme nechali vyrobit a když jsme chtěli nápis opravit, zjistili jsme, že chybí dalších 20 písmen,“ říká rozhořčeně starosta centrálního obvodu David Procházka (ANO).

Nápis chtěli obnovit do doby, než se uskuteční pietní akt k 171. výročí narození prezidenta Masaryka. Už druhý den zjistili, že dalších pět písmen zase chybí.

„V předvečer pietního aktu jsme nechali doplnit písmena. Stačila jedna noc a opět některá chybí. Je smutné, že v den narození Tomáše Garrique Masaryka nemáme nápis kompletní,“ dodal Procházka.

Vedení obvodu už došla trpělivost a nechalo všech 42 písmen z památníku sejmout a bude je nahrazovat písmeny odlitými z pryskyřice.

Samotný pomník toho za svou historii zažil mnoho. Už v roce 1927 byl položen základní kámen a o rok později už byl pomník slavnostně odhalen. V červnu 1940 rozhodlo gestapo o odstranění soch. Válku díla přečkala v Hospodářském dvoře města Plzně a později na zámku Zbraslav.  V roce 1945 se sochy na místo opět vrátily. Jenže pak přišel rok 1953 a u památníku se konala jedna z protivládních manifestací. Toho roku byl pomník stržen a zničen. Na znovuobnovení museli lidé počkat až do roku 1996, kdy zastupitelstvo rozhodlo o realizaci v jeho původní podobě. Slavností odhalení dokončeného sousoší proběhlo 1. června 1999.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MO Plzeň 3 | Zdroj socharstvi.info

Štítky socha, Památník Národního osvobození, vandalové, TGM, Plzeň, pryskyřice, památník, pomník, Tomáš Garrigue Masaryk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vandalové kradou z památníku na náměstí T.G.M. bronzová písmena, nahradí je pryskyřice  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.