Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Létající fantóm je po roce zpět, na běžce opět u Plzně útočí známý dravec

Běžci pozor! Na scénu se vrátil obávaný létající fantom, který má spadeno na sportovce běhající lesním úsekem v Plzni na Valše nedaleko od psího útulku. Z výšky na ně útočí známé káně lesní. Již třetí hnízdní sezónu zcela zákeřně a zezadu přepadává nic netušící běžce. Po labuťákovi, který má na řece Radbuze spadeno v době hnízdění na trénující rychlostní kanoisty je tady další zvíře, jež si brání své teritorium před lidmi.

Na výskyt útočícího létajícího fantoma letos jako první upozornil pan Roman Malý s tím, že informoval už i některé kolegy běžce pohybující se na lokalitě. „I my máme na lokalitě svého člověka, který situaci sleduje, a podle jeho poznatků bychom rádi případ řešili. Každopádně prosíme místní o shovívavost a toleranci. Skoro to vypadá jako zvířecí vzpoura, ale ve skutečnosti je to pouze hra hormonů s blížící se hnízdní sezónou. Nemusíte se bát, jelikož v obou případech se jedná o výjimečné, zcela nestandardní chování pravděpodobně samců,“ vysvětlil Karel Makoň, šéf plzeňské záchranné stanice živočichů.

Poprvé se veřejnost dozvěděla o zákeřných útocích na běžce 15. 5. 2019. „V tu dobu jsme ještě nevěděli, o jakého vetřelce se jedná. Následně se nám za jediný den ozvalo přes 30 dalších sportovců, kteří potvrdili, že se v uvedeném lesním úseku pohybuje létající fantom,“ uvedl Makoň.

Středně velký dravec útočí zezadu, tichým letem a bez varování pak nejčastěji pařáty se odrazí od hlavy běžce. „Běžíte-li bez čepice se sluchátky na uších, myslím, že uděláte v běhu kotrmelec. Většina lidí o dravci věděla již z roku 2018 a jeho výpady brala s humorem a rezervou. Zajímavé však je, že ne na každého běžce dravec útočil a že si vybíral vždy pouze lidi určitého typu. Pravda, nedělal rozdíl mezi mužem či ženou, ale něco ta skupinka pronásledovaných musí mít přece jen společného,“ konstatoval zvířecí záchranář.

Experti pátrali po důvodech útoků

Na řešení případu spolupracovali pracovníci záchranné stanice s biology, sokolníky i kolegy ornitology a všichni došli k závěru, že se jedná o v zajetí odchovaného dravce, který je fixovaný na lidi a v době toku se pak s nimi snaží navázat partnerský vztah. Zároveň se ale může jednat i o ochranu teritoria a vyhánění vetřelce, přičemž v tomto případě si dravec chybně myslí, že buď on je člověk, nebo člověk káně.

„Ať už je za útoky cokoliv, tak v žádném případě se nejedná o divokého ptáka a jeho chování je důsledek skutečnosti, že ho již od malého mláděte piplal člověk, na kterého je kaně fixována. Proto také neútočí na každého, a proto také své útoky opakuje pouze z jara v období toku, námluv, páření a hnízdění. Počítáme, že za dva měsíce bude po všem úplně stejně, jako tomu bylo loni a předloni,“ říká Karel Makoň.

Jeden z napadených pospal útok fantoma následovně: „Běžel jsem spíš pomaleji, jako vždy jsem poslouchal hudbu ze sluchátek, když v tom jsem z ničeho nic a nečekaně zezadu ucítil úder do hlavy. Nebyla to rána, jako když vás někdo praští kamenem, ale spíše takové to ostré škrábnutí, něco jako když škrtnete hlavou o větev třeba šípku nebo hlohu. Ukrutně jsem se lekl a přidal jsem. Jenže pták sedl na větev přede mnou, rychle se otočil a přišel další výpad. To jsem už pelášil jako o život a máchal kolem sebe rukama,“ uvedl svědek.

Dravce se podařilo identifikovat i na základě toho, že jeden ze svědků útoku zachytil ptáka na nepříliš zřetelné fotografii. Snahy o jeho odchyt v minulosti selhaly, na druhou stranu neexistoval žádný zákonný důvod, proč dravce zastřelit.

„Z naší strany, dokud káně nějakého běžce neznásilní anebo nezabije, je případ objasněn a nemá úplně řešení. Druh byl potvrzen, příčina zjištěna a většina běžců ví, že právě v tento okamžik musí běhat jinou trasu, nebo s pokrývkou hlavy, případně v daném úseku výrazně přidat. Samozřejmě, že za slunného teplého počasí jsou útoky častější, zatímco za počasí horšího se tak často neopakují. Prostě jaro je tady, a že jsme se na něj načekali,“ dodal s žertem Karel Makoň.

Obávaný labuťák opět prohání svými útoky rychlostní kanoisty na Radbuze

Kondici rychlostních kanoistů z TJ Prazdroj Plzeň po zimě opět prověřuje na řece Radbuze obávaný a drsný trenér. A tím není nikdo jiný, než statný labutí samec s číslem kroužku LB 73. Obrovský labuťák velice dobře vycítí, kdo se ho bojí a kdo ne....

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DESOP / Bohumil Mášek

Štítky káně útočí, dravec, běžci, Karel Makoň, záchranná stanice živočichů, DESOP, útok dravce, Plzeň, Radbuza, ptáci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Létající fantóm je po roce zpět, na běžce opět u Plzně útočí známý dravec  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.