Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Chronicky nemocní se mohou hlásit k očkování s kódy od ambulantních specialistů

Nemocní s vybranými diagnózami se mohou ode dneška začít hlásit k očkování proti covidu-19 přednostně díky kódům od ambulantních specialistů. Přidělovat je mohou lékaři z patnácti odborností, například kardiologové, onkologové, diabetologové nebo plicní lékaři. Další skupině lidí chce ministerstvo zdravotnictví povolit registraci k očkování po Velikonocích.

Aspoň jednu dávku očkovací látky dostalo podle posledních údajů ministerstva 1 418 114 lidí v Česku, obě potřebné dávky má zatím 384 841 obyvatel

Očkovat mladší 70 let, jejichž zdravotní stav může vést při nákaze k vážnějšímu průběhu nemoci covid-19, mohou také přímo nemocniční pracoviště, kde se léčí, nebo praktičtí lékaři. Ti ale zatím mají v ordinacích většinou nedostatek vakcíny, zaměřují se tak převážně na starší 80 let.

Kódy, se kterými se přihlásí k očkování do libovolného očkovacího centra, mohou dostávat například lidé s cukrovkou léčenou léky či inzulinem, s rakovinou, po transplantaci nebo na ní čekající, pacienti na dialýze, s obezitou, těžkým astmatem nebo s dalšími vážnými plicními, jaterními nebo srdečními nemocemi. Podrobný seznam diagnóz zveřejnilo ministerstvo na svém webu.

Další skupině lidí chce ministerstvo zdravotnictví povolit registraci k očkování po Velikonocích. Zatím není jasné, jestli půjde o lidi nad 65 let nebo nad 60 let. Chronicky nemocných a lidí ve věku 65 až 79 let je zhruba 3,7 milionu.

V kraji přibylo v úterý 545 nových případů koronaviru

Toto číslo je zhruba poloviční oproti předchozímu týdnu. I když v nemocnicích v Plzeňském kraji je méně lidí s covidem, lůžka intenzivní péče jsou stále obsazená. Velký vliv na to má závažnost případů, kdy se pacienti s nemocí léčí dlouhé týdny.

Krajská hygienická stanice aktuálně uvádí 11 867 nakažených, kteří v Plzeňském kraji reálně žijí. Od začátku pandemie se mělo v kraji uzdravit 79 030 osob. Nejvíce nemocných evidují hygienici v Plzni (4099), následuje Klatovsko (1723), severní Plzeňsko (1566), Tachovsko (1261), jižní Plzeňsko (1192), Domažlicko (1067) a Rokycansko (959)

Z údajů ministerstva vyplývá, že je dnes v nemocnicích v kraji volných 21 ze 176 intenzivních lůžek JIP/ARO, jedno z nich je pro covidové pacienty. Volných je 16 z 95 upravených intenzivních lůžek pro pacienty s covidem. Reprofilizovaných standardních lůžek s kyslíkem určených pro nemocné s covidem je v kraji 123 z 520. Standardních lůžek s kyslíkem není obsazeno 304 z 1182, pro covidové pacienty je z nich volných pět.

Podle mluvčí krajského úřadu Evy Mertlové je dnes v nemocnicích v kraji 552 covidových pacientů, z toho 106 v těžkém a 315 středně těžkém stavu, z toho 112 lidí vyžaduje intenzivní péči a další tři dostávají vysokoprůtokovou oxygenoterapii na standardním lůžku.

Zdravotníci dosud v kraji naočkovali celkem 53 385 lidí, to je devět procent obyvatel kraje. Oběma dávkami je očkováno 21 225 lidí, z toho je 10 503 starších 70 let.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto NPK

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, očkování, registrace, Velikonoce, pacient, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česko, Krajská hygienická stanice, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chronicky nemocní se mohou hlásit k očkování s kódy od ambulantních specialistů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.