Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ikonickou chaloupku na mostním pilíři turisté milují, místní plánují její demolici

, aktualizováno 24. března 2021, 18:30

Letní sídlo, kterým by určitě nepohrdla ani baba Jaga. Chaloupka na žulovém pilíři uprostřed Radbuzy nedaleko Chotěšova na jižním Plzeňsku stojí už více než dvacet let a je to na ní i vidět. Pro turisty je to však lákadlo, které nemá v naší zemi obdoby a neváhají ujet desítky ne-li stovky kilometrů, aby se u ní mohli vyfotit. Místní jsou ale přesně opačného názoru a návrh na zbourání chatrče jen vítají. V místě má totiž vzniknout nová lávka.

„To je špatné rozhodnutí,“ uvedla jistá Lenka na sociálních sítích. Rozčarování neskryla ani Alexandra: „Chodili jim tam lidi a tak ji zbourají,“ napsala. „Raději bych most posunul a chaloupku opravil,“ uvažuje další amatérský projektant. Co mají tyto komentáře společného? Možná vám napoví ten další: „Nikdy jsem tam nebyla a je mi z toho smutno. Takový pěkný objekt.“ Ano, žádný z diskutujících, kterým vadí odstranění chatrče uprostřed řeky není místní. Ti na to mají ve většině případů úplně opačný názor.

„Problém je už samotná existence chaloupky. I její autoři uznávají, že je za hranicí životnosti a kvitují plány na stavbu lávky, která nabízí daleko vetší možnosti. Já vždycky říkám, že kdyby to stálo u souseda na zahradě, tak si ti současní obdivovatelé budou ťukat na čelo, co to tam má za hrůzu. Jediné, co je tam zajímavé je to místo. Samotná stavba je dřevěná chatrč v rozkladu,“ nezastíral místostarosta Chotěšova Pavel Malina.

Podle jeho slov je tu ještě jeden problém a tím jsou samotní turisté. Co začala pandemie a lidé se více věnovali cestám po své rodné zemi, stala se chaloupka na muří nožce oblíbeným cílem lidí, kteří neváhali ujet i více než sto kilometrů. Všechno má ale své meze.

Turisté potrápili začátkem ledna i vedení NP Šumava. Lidé se i přes zákaz opakovaně klouzali po zamrzlé hladině Čertova jezera. Mnoho z nich ignorovalo i značení a fotili se na své sociální sítě v místech, kam by noha návštěvníka rozhodně neměla vkročit. V neposlední řadě trápí správce parku i vandalové, kteří zničili například fotopasti

„Místo se objevilo na některých z turistických portálů a teď nám sem jezdí i lidé z Prahy. Velmi často jejich návštěva spočívá v tom, že přijedou až na cyklostezku, která je u té chaloupky, kam je zakázaný vjezd. Rozjezdí nám přilehlou louku, vyfotí se a zase odjedou. S turistikou to nemá mnohdy nic společného,“ konstatuje.

Samotnou chaloupku, které někdo odvážně říká i srub, postavila omladina před zhruba 20 lety. V té době se tu konaly oblíbené letní tábory, a tak v rámci jednoho z nich parta kluků postavila i tento malý dřevěný domeček. Podle jednoho z autorů měli hotovo za necelé dva týdny.

„Autoři tomu věnovali velkou energii i co se týče shánění stavebního materiálu,“ komentuje Malina. K samotnému pilíři dopravovali klády a další materiál po vodě, pomáhala jim i improvizovaná lanovka, na kterou využili stromy v okolí.

Nikdo ale nemůže popřít, že je chaloupka velmi fotogenická, foto: Jednou stopou Českem

Chatrč půjde pryč

Všechno ale jednou končí a chaloupka se za významné architektonické dílo považovat nedá. Radnice už má s místem své plány, těmi je vybudování přemostění a nové naučné stezky.

„Lávka je zatím ve fázi projektu, máme podepsanou smlouvu s firmou, která projekt zpracovává a pak se uvidí. Bude potřeba vyčlenit peníze z obecního rozpočtu, ale rádi bychom to předjednali například s Plzeňským krajem, jestli by nebyla možnost dotace, protože předpokládáme náklady ve výši 6,5 milionu korun,“ vysvětluje Malina.

Pilíře jsou pozůstatkem po železniční vlečce, která vedla mezi Stodem a Chotěšovem. Postupem doby zmizela z vlečky konstrukce, zlikvidovat žulové pilíře už asi bylo zbytečné. Historii těžby černého uhlí na Plzeňsku by měla připomenout i plánovaná stezka.

„Uhelná vlečka vedla do Mantova, což je přidružená obec k Chotěšovu, a ještě dál do obce Vstiš, kde byl důl Bayer. Ještě dnes je část koridoru vlečky patrný. Až se udělá lávka, tak bychom rádi podél koridoru udělali stezku, která by vedla až na Vstiš,“ dodal místostarosta.

Všechny tyto plány ještě nemají konkrétní termín. Jisté tak je, že si ještě nějaký čas lovci fotografií přijdou na své. Pokud si ovšem najdou na webových portálech tento tip na výlet, neuškodí se blíže připravit. Dřevěná chatrč uprostřed řeky rozhodně není jediným zajímavým místem v Chotěšově. Za procházku určitě stojí nová stezka kolem Křížového vrchu, která je vhodná pro rodiny s dětmi a pozornost upoutá samozřejmě klášter. 

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jednou stopou Českem

Štítky Chotěšov, Mantov, chaloupka, řeka, vlečka, most, pilíř, turisté, chalupa, lávka, Plzeňský kraj, Radbuza, Vstiš, Česko, Praha, Mantova

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ikonickou chaloupku na mostním pilíři turisté milují, místní plánují její demolici  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.