Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kluziště na Čertově jezeře způsobilo pořádný poprask. Byl to extrém, který nebudeme trpět, říká vedení NP Šumava

Obrovské pozdvižení napříč celou republikou vyvolala nedělní invaze stovek návštěvníků, kteří si o víkendu udělali kluziště ze zamrzlého Čertova jezera na Šumavě. Porušili tak zákon o ochraně přírody, navíc po nich zůstal nepořádek a odpadky. Vedení NP Šumava teď v oblasti zesiluje dohled ve spolupráci s Policií ČR a začnou padat tučné pokuty. Až stotisícové pokuty hrozí i lidem, kteří na sociálních sítích zveřejňují své fotografie pořízené na místech, kam je vstup zakázán.  

„To, co se teď o víkendu dělo na šumavských ledovcových jezerech, to byl už opravdu extrém! Na ledě po lidech zůstal obrovský nepořádek, nedopalky cigaret, obaly od čokolád i dalších potravin. Naši strážci se tam snažili situaci uklidnit. Od mnoha lidí se dočkali spousty sprostých nadávek. Byla tam ze strany těch osob velká agrese, naštěstí se to obešlo bez fyzického napadení našich strážců,“ popsal situaci mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.

Jak také poznat hranice 1. zóny NP? Na tyčovém značení nebo na stromech mimo tabulek s velkým státním znakem a nápisem „Národní přírodní rezervace“ nebo „1. zóna“ lze najít i pruhové značení červené barvy. Dva pruhy směřují vně hranice území a jeden pruh směřuje dovnitř tohoto chráněného území. Například na Čertově jezeře je přímo na smrku na hrázi takto označena hranice národní přírodní rezervace. 

Strážci někteří jedinci nadávali do vypatlaných zelených mozků a debilních ochranářů, kteří uzavřeli celou Šumavu. „Vždyť se jenom sklouznu, co tím tady asi provedu - vy zas*aný ochranáři, už nevíte, jak lidi víc buzerovat," tak například argumentoval jeden z návštěvníků, kterého strážce parku upozornil, že by se po hladině zmrzlého jezera neměl klouzat. „Vysvětlilo se to domluvou, většina lidí z ledu odešla, ale pár hulvátů zůstávalo dál a pokračovalo v nadávkách. Strážce je úřední osoba, jeho fyzické napadení by se pak řešilo jako napadení úřední osoby. A navíc jsme v nouzovém stavu,“ upozornil mluvčí parku.

Podle všeho se jednalo o osoby, které by za normálních okolností na Šumavu asi nikdy nepřijely. „My jsme rádi, že k nám lidi jezdí. Ale musí dodržovat pravidla. Jinak to nejde. Černé i Čertovo jezero se nachází na území CHKO, ale obě vodní plochy jsou zařazeny do národní přírodní rezervace, kde platí stejné podmínky jako v 1. zónách národního parku. Lidí se tam smí pohybovat pouze po vyznačených stezkách,“ uvedl Dvořák.    

NP Šumava chystá přísnější kontroly a budou padat pokuty

Vedení NP Šumava už má domluvené pochůzky strážců parku s policií. Zesílené hlídky budou častější jak v týdnu, tak o víkendech. „Pomoc nám přislíbila Policie ČR ze Železné Rudy, za což velmi děkujeme." Kontrolovat se budou nejen zamrzlá šumavská ledovcová jezera, ale i slatě a rašeliniště, kam se také nesmí vstupovat. Neukázněným návštěvníkům hrozí na místě pokuta až 10 000 korun.

„Nechceme tu situaci řešit tím, že budeme rozvávat pokuty na všechny strany. My chceme, aby návštěvníci pochopili to, že to, co se se stalo, bylo špatně. Lidé nesmí vstupovat do míst, kde to není povolené,“ vysvětluje mluvčí parku. Podle jeho slov je v uvedené oblasti ekosystém, kde žije spousta chráněných živočichů, kteří jsou zvláště v zimě citliví na vyrušování, například tetřev hlušec. „Když lidé chodí po tom ledu, dojdou až na druhý břeh, který je nepřístupný. Tam žijí živočichové, kteří v tu chvíli z důvodu hluku utíkají před nebezpečím. Vysilují se a může to končit až jejich smrtí.“

Pozor na fotografie na sociálních sítích

O pořádnou pokutu si koleduje také jedna mladá žena, která se nechala svým partnerem zvěčnit na nejfotografovanější šumavském místě, na ostrůvku uprostřed Chalupské slati, kde se drží slavné břízy. Fotografii pak umístila na Instagram a začaly se dít věci. „Podařilo se nám zjistit její totožnost. Žádná Pražanda, ale slečna z Vimperska. Budeme to teď řešit jako přestupek, hrozí jí až 100 tisíc korun pokuta. A prověřují se další podobné fotografie. Tato problematika nás velmi trápí. Lidé v honbě za co nejoriginálnější instagramové a facebookové snímky nabádají další lidi k podobnému jednání. My teď se snažíme takové lidi dopátrat a oslovit. Máme člověka, který se koupal v Chalupské slati také s identifikovatelnou čepicí na hlavě,“ konstatoval Jan Dvořák.

Loni šokoval na Černém jezeře Skot s paddleboardem 

Už předloni se turisté masivně koupali v Černém jezeře. Loni v létě zase šokoval případ muže, který na jezeře plul na paddleboardu. Jednalo se o cizince ze Skotska! Další influencer bivakoval se stanem u rozdělaného ohně v nepřístupném Luzenském údolí a svojí fotografií se také pochlubil na instagramu, na což doplatil.

„Řešíme to, ale to dokazování samozřejmě není jednoduché. Bojují s tím i kolegové v Krkonoších. Tam jdou po těch fotografiích ze zakázaných míst a jejich autorech mnohem tvrději. V KRNAPu mají právníka, kteří řeší přestupky, jež se podaří odhalit na instagramu. Pokuty pak nejdou pod deset tisíc. My se snažíme na základě našeho pátrání nebo upozornění příslušný příspěvek dohledat, zjistit přestupce. Jednodušší je toho člověka chytit za ruku přímo v terénu. Ale daří se to. Ti lidé pak mají také velikou ostudu. Jejich fotografie létají v různých skupinách na sociálních sítích s patřičnými nelichotivými komentáři. A to je pro ně největší trest.  Ti lidé obvykle ty svoje fotky stáhnou,“ dodal mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto NP Šumava, facebook, instagram,

Štítky Šumava, NP, CHKO, Čertovo jezero, ochrana přírody, pokuty, strážci NP, Národní park Šumava, jezero, sociální síť, Policie České republiky, Jan Dvořák, Instagram, národní přírodní rezervace, Chalupská slať

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kluziště na Čertově jezeře způsobilo pořádný poprask. Byl to extrém, který nebudeme trpět, říká vedení NP Šumava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.