Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Památkáři dokončili obnovu unikátního selského dvora U Matoušů

Rekonstrukce historických staveb, revitalizace dvora, zahrady i nová expozice. Tím vším si prošel selský dvůr U Matoušů v Plzni-Bolevci. Stavení má lidem připomenout každodenní i sváteční rodinný život hospodáře na přelomu 19. a 20. století. Celková obnova vyšla na více než 48,5 milionu korun.

Celkový projekt nesl název Rok na vsi a přinesl tolik očekávanou a potřebnou rekonstrukci. Ta byla velmi náročná. Selský dvůr je od roku 2008 národní kulturní památkou a spolu s dalšími usedlostmi vymezuje jádro dřívější vsi.

 „Díky své mimořádné kulturní a stavebně-historické hodnotě unikl v 70. a 80. letech minulého století zbourání kvůli výstavbě zdejšího sídliště. Proto jednou z důležitých náplní provozu statku bude i téma památkové péče ve vztahu k vesnické architektuře, které budeme připomínat speciálními programy pro veřejnost i pracovními dílnami pro odborníky“, vysvětluje ředitel územní památkové správy NPÚ v Českých Budějovicích Petr Pavelec.

Projekt revitalizace započal na konci srpna 2019. V rámci projektu byla provedena kompletní obnova interiérů i vnějšího pláště všech historických staveb. Od obytného stavení přes stáje, stodoly, sýpky, kůlny a přístavky. Ústředním bodem dvora se stala obnovená studna s pumpou. V rámci revitalizace zahrady byly dosázeny ovocné stromy, keře a řada trvalek a bylin užívaných v lidovém léčitelství.

 „Snažíme se, aby usedlost působila kompaktně a aby návštěvník vnímal, že jednotlivé objekty fungovaly pospolu a že jejich nedílnou součástí v minulosti byly i pole, louky a pastviny. Jednotlivé objekty jsou vybaveny tak, aby co nejvíce připomínaly svůj původní účel“, upřesňuje správce dvora Martin Kolovský.

Střecha statku U Matoušů dostává nový vzhled, slaměné došky vydrží až 20 let

Národní kulturní památka selský statek U Matoušů v Plzni - Bolevci dostává novou střechu. Nevzhledný eternit nahradí původní slaměné došky. Na střeše o ploše čtyři sta metrů čtverečních budou řemeslníci pracovat zhruba 14 dní.

Obytný dům je zde prezentován jako vícegenerační dům s místem pro skladování zásob. „Najdeme v něm světnici, kuchyni s komorou, ale i bydlení pro mladou rodinu hospodářovy dcery, která se s manželem připravuje na převzetí statku“, vyjmenovává Kolovský.

Atmosféru navozuje i interiérová výmalba a nové dřevěné podlahy. Ve světnici je také k vidění oděv sedláka a selky z Plzeňska. Ve stodole je pak k vidění zemědělské náčiní, které se dříve využívalo. Zázemí pro návštěvníky vzniklo v místech, kde dříve byly stáje a chlévy. Zde by se také do budoucna měly konat přednášky a další akce. V podkroví je depozitář a badatelna.

Nošení lidového kroje je jednou z možností, jak si uchovat odkaz předků, říká švadlena Marie Kopecká

Myslíte si, že kroje už nejsou v módě? Paní Marie Kopecká by s vámi rozhodně nesouhlasila. Už roky se jako jedna z mála věnuje ručnímu šití lidových oděvů, a protože je z malé obce na Domažlicku, má k nim vztah už od malička. Tato práce je časově...

Řada předmětů se dochovala přímo na statku nebo byly darované spolkem Sdružení boleveckých rodáků nebo majiteli okolních stavení. Malované skříně, truhly a další lidový nábytek z Plzeňska zapůjčilo Národopisné oddělení Západočeského muzea v Plzni. Téměř všechny předměty potřebovaly restaurátorský nebo konzervační zásah,

Celková obnova selského dvora U Matoušů si vyžádala částku přes 48, 5 mil. Kč včetně DPH. Projekt „Rok na vsi“ byl spolufinancovaný ze strukturálních fondů EU v rámci Integrovaného regionálního operačního programu

Statek  by měl být pro návštěvníky otevřený po celý rok. „Mimo hlavní sezónu bude návštěvnický provoz probíhat během pracovního týdne, kdy se zaměříme hlavně na vzdělávací programy pro žáky základních a středních škol. S příchodem jara bude otevřeno i o víkendech. K významným svátkům v rámci roku plánujeme atraktivní akce jako například masopust, máje, posvícení nebo advent,“ přibližuje Kolovský.

Zpřístupnění objektu bylo původně plánováno již na 18. března, avšak vzhledem k současné epidemii nemoci COVID 19 muselo být prozatím odloženo. Brána statku se veřejnosti otevře ihned, jakmile to epidemiologická situace dovolí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Národní památkový ústav, ÚOP v Plzni | Zdroj Národní památkový ústav, ÚOP v Plzni

Štítky rekonstrukce, památkáři, NPÚ, selský statek U Matoušů, Bolevec, Plzeň, historie, dvůr, statek, revitalizace, památková péče, projekt, chlév, Evropská unie, advent, masopust, Plzeňský kraj, Západočeské muzeum v Plzni, zahrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památkáři dokončili obnovu unikátního selského dvora U Matoušů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.