Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Plzeňský kraj jako ráj filmařů, nejraději se vrací do kláštera v Plasích

Filmové štáby se snaží dohnat vše, co loni kvůli pandemii promeškaly. Kromě filmových premiér se totiž odkládala i samotná natáčení. To se týká i oblíbených lokací v Plzeňském kraji. Takto se například až na několikátý pokus vrátili filmaři do kláštera v Plasích, kde se natáčela část snímku o životě skladatele Josefa Myslivečka. Velkou vlnu zájmu o natáčení v našem regionu zaznamenala regionální filmová kancelář po uvedení Marhoulova snímku Nabarvené ptáče, jehož děj se odehrává také v Bezdružicích či na Šumavě.

„V roce 2020 jsme spolupracovali na 11 filmových projektech a shodou okolností jenom za leden letošního roku evidujeme 11 nových poptávek po natáčení u nás v kraji. Za dobu fungování filmové kanceláře jsme neměli během jednoho měsíce tak výrazný zájem filmových produkcí, jako právě v těchto dnech”, popisuje Radka Šámalová z regionální filmové kanceláře.

Zároveň dodává, že Plzeňský kraj získává čím dál více na popularitě. Velkou vlnu poptávek zaznamenali po uvedení snímku Nabarvené ptáče od režiséra Václava Marhoula. Diváci zde mohli poznat místa na Šumavě, v Olbramově nebo Bezdružicích. Na natáčení přispěl i Plzeňský kraj jedním milionem korun.

Režisér Václav Marhoul, foto: Jakub Čech

Můžeme říci, že tato podpora byla pomyslnou startovní čárou pro filmové produkce. Od jejího udělení začal Plzeňský kraj každoročně uvolňovat finanční prostředky na vývoj audiovizuálních děl, což je samozřejmě lákadlem pro filmové štáby. Zároveň je důležité si uvědomit, že vložené prostředky do natáčení se kraji mnohanásobně vrací. Zjednodušeně řečeno, filmaři zde využívají místní služby, ať již v základu služby ubytovací nebo stravovací, či služby technické, ale také platí místní poplatky, poplatky za pronájmy prostor a další a další nemalé položky, které se podepisují nad rozvojem místní infrastruktury”, vysvětluje David Brabec z filmové kanceláře.

Na Zelenou Horu se vrátili Černí baroni i ráj socialistických vepřů

Byl to právě film podle románu Miroslava Švandrlíka, díky kterému si zámek Zelená Hora většina lidí spojí s legendárním snímkem Černí Baroni. Ti se teď díky nadšencům do kasáren opět vrátili. I se svými boubelatými vepři.

Úkolem filmové kanceláře je i například najít dostatek komparzistů. Ve výsledku si tak ve snímcích zahraje i řada místní lidí.

Loni v létě jsme dopomáhali nabírat komparz do snímku Lidi Krve, který režisér Miroslav Bambušek natáčel v Úterý. Z necelých 300 zájemců jich bylo více než 80 procent místních,“ dodal Brabec.

Industriální haly i městské byty

Stejně jako se mění filmové žánry, mění filmaři i své požadavky. V minulém roce byl velký zájem o natáčení v industriálních prostorách velkých hal. O rok dříve zase vládla Šumava. Letos je největší zájem o městské vily a byty z 50. let.

 „Aktuálně obdobné vily a byty vyhledáváme pro natáčení snímku Bratři o bratrech Mašínech. Režie tohoto snímku se ujal Tomáš Mašín a pod filmový scénář se podepsal Marek Epstein, který byl mimochodem autorem scénáře ceněného snímku Šarlatán”, říká Šámalová.

Podobné lokace shánějí i pro připravovaný film Betlémské světlo, který režíruje Jan Svěrák na námět povídkové knihy jeho otce Zdeňka Svěráka.

Pohádka z pera Zdeňka Svěráka se natáčela ve Velharticích nebo Kladrubech

Tři bratři se vydávají do světa, aby si našli nevěsty. Při svém putování se každý z nich dostane do jiné pohádky. Do té o Šípkové Růžence, Karkulce nebo Marušce. To vše provází písničky oblíbené autorské dvojice Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře....

Nejoblíbenější místo? Plaský klášter!

Kdybychom měli sestavit žebříček nejvíce vyhledávaných filmových lokací, určitě bude na prvních příčkách klášter v Plasích. Oblíbil si jej například režisér Jiří Strach, který zde natáčel například snímky Santiniho jazyk a Vůně Vanilky. Klášter neušel pozornosti ani produkci připravovaného snímku II Boemo, který vypráví o životě a díle českého skladatele Josefa Myslivečka.

Je náročné sehnat místa, kde se dá evokovat svět, který již neexistuje, kde vám dovolí se pohybovat, kde můžete svítit svíčkama a tak dále. Lokace kláštera se v tomto pojetí stala pro snímek Il Boemo stěžejní”, sdělil během natáčení v Plasích režisér Petr Václav.

Klášter zde představuje lázně mnichovské kliniky, kde se měl Mysliveček léčit ze syfilidy. Hlavní role se ujal Vojtěch Dyk. Natáčení probíhalo střídavě mezi Itálií a Českem. Pomyslné filmové lázně si budou moci prohlédnout i návštěvníci v rámci speciálních prohlídkových okruhů. Záleží ale na vývoji situace ohledně pandemie. Pokud bychom byli optimističtí, budou se moci přijít podívat do kláštera už na začátku sezony 2021. V opačném případě si budou muset lidé počkat na premiéru filmu, která je naplánována na 21. října 2021.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto NPÚ | Zdroj Regionální filmová kancelář Plzeňského kraje

Štítky film, natáčení, Plzeňský kraj, Regionální filmová kancelář, Plasy, Šumava, klášter, filmař, Josef Mysliveček, Václav Marhoul, Nabarvené ptáče, Bezdružice, režisér, Jan Svěrák, Zdeněk Svěrák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj jako ráj filmařů, nejraději se vrací do kláštera v Plasích  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.