Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Pohádka z pera Zdeňka Svěráka se natáčela ve Velharticích nebo Kladrubech

Tři bratři se vydávají do světa, aby si našli nevěsty. Při svém putování se každý z nich dostane do jiné pohádky. Do té o Šípkové Růžence, Karkulce nebo Marušce. To vše provází písničky oblíbené autorské dvojice Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře. Natáčení zavedlo filmaři i do našeho regionu, a to na hrad Velhartice a do kláštera v Kladrubech.

Film je poctou ruské pohádce Mrazík. I tady ježibabu hraje muž, zde Jiří Lábus

Rozpočet snímku se vyšplhal na 42 miliónů korun

Už dříve natočil Jan Svěrák filmy podle scénáře svého otce. Šlo o snímky Obecná škola, Akumulátor, Kolja, Tmavomodrý svět, Vratné lahve. Po pohádce Tři bratře ještě následoval snímek Po strništi bos

„Mám rád pohádky, protože dobře končí. Většinou,“ tak pravil autor scénáře Zdeněk Svěrák.  Inspirací k vytvoření pohádky Tři Bratři byli zhudebněné pohádky, takzvané "minioperky", které vytvořil spolu s Jaroslavem Uhlířem. Původně šlo o čtyři pohádky. Ta navíc byla o Budulínkovi.

„Byla tu starost, jak ty tři pohádky spojit, aby to drželo pohromadě a bylo roztomilé. Tak jsme vymysleli čtvrtou pohádku, která není zpívaná, ale kde jsou hrdiny tři bratři,. Každý z nich má nepěknou vlastnost a jsou vyslání tatínkem do světa, aby se jich zbavili. Při tom zbavování se jeden dostane do pohádky o Karkulce, druhý o Růžence a třetí o Marušce,“ popisuje autor scénáře Zdeněk Svěrák v jednom z dílů film o filmu na režisérově Youtube kanálu.

Vše se tedy točí kolem tří bratří, kterých se zhostili Vojtěch Dyk, Tomáš Klus a Zdeněk Piškula. Zdeněk Svěrák přiznal, že když přemýšlel jaké charakterové vady bratrům nadělit, nechal se inspirovat vlastním synem. Jeden z bratrů tak dostal do vínku zapomětlivost. Opravdovou výzvou byla pro filmaře postava vlka. Původně se myslelo, že stvůra bude vytvořena počítačově. Z toho kvůli financím sešlo.

„Takový model strojí třičtvrtě milionu korun a to si může dovolit hollywoodský film a ne česká pohádka. Tak jsme si řekli, že to bude muset být loutka. Ta hlava je tak těžká, že drží na lanku, akrobat uvnitř má co dělat, aby se s tím dokázal pohybovat,“ popisuje režisér Jan Svěrák.

V jednu chvíli ovládalo vlka klidně i sedm lidí. Loutka byla doplněna servo motorky a tak dokázal vlk kupříkladu stříhat ušima. Pokud vás zajímají detaily, jak loutka vznikala, podívejte se na video ze série film o filmu.

Kladrubský klášter

Pohádková hudební komedie zavedla filmaře i do našeho regionu. Jihozápadně od Klatov najdete klášter Kladruby. Ten byl založen v roce 1115, v první polovině 15. století byl pobořen husity a k jeho výrazné obnově došlo až během 18. století. Tato obnova ale měla krátkého trvání, protože již v roce 1785 byl Kladrubský klášter zrušen na základě josefínských reforem. Od roku 1945 je bývalý klášter majetkem státu. Do 60. let minulého století se v areálu nacházeli kanceláře a byty státního statku a státních lesů, v roce 1968 přechází klášter do správy současného Národního památkového ústavu.

Momentálně klášter hostí už 43.ročník hudebního festivalu Kladrubské léto. Už tuto sobotu od 15 hodin si budete moci vychutnat koncert hobojisty Viléma Veverky. Tentokrát půjde jen  a pouze o hudbu barokních mistrů, Bacha, Vivaldiho a Telemanna a to vše v jednom z nejkrásnějších prostor na západě Čech.

Hrad Velhartice

Hrad Velhartice byl založen již na sklonku třináctého století. Vlastníky hradu bylo hned několik významných šlechtických rodů, byl několikrát přestavován a po druhé světové válce byl vyvlastněn. Chvíli sloužil jako rekreační středisko, ale posléze jen chátral. Až v polovině osmdesátých let se začala hradu opět věnovat pozornost.

Jak se památka za ta léta proměnila dokumentuje i aktuální výstava. Ta zde bude až do konce října. Otevřeny jsou i prohlídkové okruhy nebo skanzen lidové architektury.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tereza Václavová | Zdroj filmplzen.cz

Štítky Tipy na výlet, natáčení, pohádka, Tři bratři, Svěrák, Velhartice, Kladruby, Zdeněk Svěrák, Hrad Velhartice, klášter, Kladruby nad Labem, film, filmař, Jaroslav Uhlíř, Šípková Růženka, Jan Svěrák, Jiří Lábus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pohádka z pera Zdeňka Svěráka se natáčela ve Velharticích nebo Kladrubech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.