Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nemocnicím v Plzeňském kraji i po navýšení kapacit chybí covidová lůžka

Statistiky ministerstva zdravotnictví stále nepřináší optimistická čísla. Za pondělí evidují hygienici v našem kraji 1000 nově potvrzených případů koronaviru. Situace je kritická i v nemocnicích, které nemají ani jedno akutní lůžko pro covidové pacienty. Rychle ubývá i těch standardních.

Podle dnešních informací krajské hygienické stanice, která používá jinou metodiku než ministerstvo zdravotnictví je v regionu aktuálně 12 981 osob s nemocí covid. V Plzni je to 3989 případů, severní Plzeňsko (2009), Tachovsko (1864), Klatovsko (1781), jižní Plzeňko (1242), Domažlicko (1117) a Rokycansko (979)

„Nemáme důvod k ničemu, co by se alespoň trochu blížilo optimismu. Ta kapacita lůžek je skutečně v tuto chvíli v podstatě vyčerpaná. Pokud se bavíme o intenzivní péči, tam je kapacita nula, u standardních lůžek je to asi jen o půl procenta lepší," uvedl ředitel Krajské hygienické stanice v Plzni Michal Bartoš.

V kraji se za rok trvání pandemie nakazilo 73 799 lidí, tedy 12,5 procenta všech obyvatel regionu, zemřelo dosud 1215 nakažených lidí.

Nemocnice se snaží lidi propouštět do domácího ošetřování, jakmile je to možné. Rychle je ale nahradí další. Jen za pondělí přijali 60 nemocných s koronavirem. V jiných zařízení na území republiky je ještě pár volných míst. V pondělí se z přeplněných nemocnic v Plzeňském kraji podařilo převézt do jiného kraje dva nemocné.

Pokud přírůstky (nově potvrzených případů) budou takové, jaké jsou, upřímně řečeno vůbec nevím, co bude dál," konstatoval Bartoš.

FN Plzeň je nejvytíženější nemocnicí v ČR

Už dva týdny je fakultní nemocnice nejvytíženějším covidovým zařízeným v republice. Podle posledních informací pečuje o rekordních 281 pacientů s covidem-19. Z toho 68 z nich je v intenzivní péči, 36 na umělé plicní ventilaci a čtyři na mimotělním oběhu.

Podle údajů ministerstva zdravotnictví je v kraji volných 34 intenzivních lůžek JIP/ARO. Ani jedno z nich ale není pro covidové pacienty, ale pro ostatní nemocné. Volné není ani žádné z 91 upravených intenzivních lůžek. Reprofilizovaných standardních lůžek s kyslíkem určených pro nemocné s covidem je v kraji 21 z 452. Standardních lůžek není obsazeno 391, ale nejsou pro covidové pacienty.

K dispozici jsou dva z pěti přístrojů ECMO na mimotělní okysličování krve. Nemocnice už zvýšily kapacity pro covidové pacienty nad rámec původních plánů. Reprofilizovaných intenzivních lůžek je nyní o 35 procent víc, u standardních lůžek je to 29 procent navíc oproti předpokladům.

Počet nemocných stále neklesá

Už několikrát přesáhl denní přírůstech hranici 1000 nakažených. Velmi stoupají i počty lidí, kteří s koronavirem zemřeli. Nejhorší situace z celé ČR přetrvává na Tachovsku, kde za posledních sedm dní onemocnělo 819 lidí, což je 1507 nakažených na 100.000 obyvatel. Čísla se nepatrně snižují. Druhým nejvíce zasaženým okresem, a třetím nejpostiženějším v Česku je severní Plzeňsko, kde za posledních sedm dní přibylo 939 nakažených lidí.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, nemocnice, pacient, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Krajská hygienická stanice, Fakultní nemocnice Plzeň, Česko, Plzeň, okres Tachov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnicím v Plzeňském kraji i po navýšení kapacit chybí covidová lůžka  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.