Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na dodržování opatření dohlíží v Plzeňském kraji 250 policistů, kontroly jsou namátkové

Dopravní policisté, cizinečtí i kriminalisté. Ti všichni se na tři týdny zapojí do kontrol ohledně dodržování nových vládních nařízení. Zprvu budou lidem hlavně vysvětlovat pravidla či jim pomohou s vyplněním potřebných formulářů. Pomůže jim také 80 vojáků. Kontrolní stanoviště jsou rozmístěna na příjezdových cestách do Plzně.

„Ke každému opuštění okresu budete potřebovat formuláře. Policie bude mít v těch prvních dnech primárně za cíl informovat veřejnost o přijatých opatření. Pokud by lidé u sebe neměli čestné prohlášení nebo ho neuměli vyplnit, pomohou jim s tím právě policisté,“ uvedl radní pro bezpečnost Martin Zrzavecký (ČSSD).

Policisté proto upozorňují, že lidé v případě kontroly budou muset předložit hlídce písemné potvrzení od zaměstnavatele. V prvních dnech lze očekávat, že to po víkendu ještě nebudou mít zařízené. Hlídky tak budou shovívavější. 

„Následně však budeme předložení písemného potvrzení ze strany zaměstnavatele vyžadovat. Zařiďte si tedy v co možná nejkratší době od zaměstnavatele písemné potvrzení, případně u sebe mějte pracovní smlouvu, průkaz zaměstnance a podobmě. V ostatních případech, kdy překročíte hranice okresu, musíte předkládat písemné čestné prohlášení.  Co se týká pohybu v okrese, kde žijete, stačí nám pouze ústní prohlášení k účelu vaší cesty,“ vysvětluje policejní mluvčí Pavla Burešová.

Základní informace a formuláře ke stažení.

Každý den budou lidé v ulicích potkávat zhruba 250 policistů. Pomohou jim i kolegové ze školního policejního střediska v Domažlicích a další. Od úterka bude strážcům zákona asistovat i armáda.

„V Plzeňském kraji se bude jednat konkrétně o 80 vojáků a 20 celníků, kteří budou pomáhat policistům při kontrolách na celém území Plzeňského kraje, přičemž nejvíce budou posilovat oblast Plzně. Z toho počtu pak bude polovina příslušníku Celní správy České republiky vykonávat svou činnost na dálnici D5,“ říká Burešová.

Kontroly jsou namátkové

Policejní hlídky jsou rozmístěné na hlavních tazích na hranicích okresů. Probíhají namátkově především v časech, kdy lidé odjíždějí nebo přijíždějí z práce. Na dálnici se takto budou policisté soustředit hlavně na sjezdy a nájezdy.

Například na hlavním silničním silničním tahu ve směru od Českých Budějovic na Plzeň stála první policejní kontrola v obci Želčany, která rozděluje okres Plzeň-jih a Plzeň-město. Zde stála dvě policejní auta. Kontroly zde zatím průjezd nekomplikují. Další policisty jsme potkali přímo v Plzni na začátku Koterovské ulice, kde stála dvoučlenná policejní hlídka.

I v ulicích samotné Plzně se pohybuje o poznání méně lidí. Naopak na parkošviti po bývalém domu kultury parkuje stejný počet aut jako před zavedením opatření. Autobusy jezdí téměř prázdné. V půl jedenácté dopoledne jsme u vlakového ani autobusového nádraží nepotkali žádnou policejní hlídku. Venku ani v budově.

„Dle místní znalosti budeme pozornost věnovat i místům s vyšší koncentrací osob, vlakovým a autobusovým nádražím či centrům měst. Hlídky budou mít svá pevná stanoviště, ale budou se také flexibilně pohybovat po daném teritoriu. Zaměřovat se budeme i na mobilitu osob v rámci okresu,“ dodala mluvčí.

Přehled opatření můžete najít i na webových stránkách města Plzně.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Plzeň, Plzeňský kraj, kontroly, opatření, policie, Martin Zrzavecký, ČSSD, Celní správa České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na dodržování opatření dohlíží v Plzeňském kraji 250 policistů, kontroly jsou namátkové  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.