Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

POČASÍ NA VÍKEND: Déšť, sníh a nejisté odhady meteorologů

Evropu čeká v následujících dnech pořádné ochlazení. Podle webu Severe Weather se blíží jev pojmenovaný Bestie z Východu. Ten s sebou přináší prudké ochlazení a silné sněžení. Podle meteorologů může zasáhnout i část našeho území. Určit přesný vývoj je ale obtížné. Zatím můžeme jen říci, že by se bestie měla vyhnout západní části našeho území.

Podle portálu Severe Weather by se měly teploty na některých místech Evropy pohybovat na hranici -20 °C. Podle předpovědi by se nám mělo takto extrémní počasí vyhnout. Mráz a hustší sněžení tak lze pravděpodobně očekávat na severu Čech, na západě by se měly vyskytovat především dešťové přeháňky. Až do pátečního poledne je také v platnosti výstraha ČHMÚ před zvýšenou hladinou vodních toků. Ta platí pro celý Plzeňský i Karlovarský kraj.

Předpověď na víkend a počátek příštího týdne je obtížná a tím pádem i nejistá, protože nad střední Evropou se bude vlnit výrazné frontální rozhraní mezi teplým vzduchem na jihu a studeným na severu. Chladné, postupně až mrazivé počasí se sněžením je tedy pravděpodobnější na severu Česka, naopak teplejší počasí s dešťovými srážkami i na horách na jihu našeho území,“ uvedl ČHMÚ.

Jeden z možných scénářů v rozložení teploty sobotu 6. 2. Izoterma 0 °C (červená čára) prochází severně od Prahy. O výraznosti frontálního rozhraní svědčí značný teplotní rozdníl, kdy na severovýchodě Polska je teplota -13 °C, na jihu Bavorska +12 °C. (zdroj: ČHMÚ)

Konec pracovního týdne bude doprovázet slabý déšť, na horách se může jednat o srážky smíšené. Na teploměru naměříme od 3 do 6 °C, na horách 1 až 4 °C. Sobota bude od rána zatažená s deštěm, který může být ojediněle mrznoucí, během odpoledne se oblačnost protrhá a srážky ustanou. Teploty by měly zůstat stále okolo 2 až 6 °C. Neděle se ponese ve stejném duchu, zataženo, místy přeháňky s deštěm nebo sněžením. Teploty trochu klesnou na 0 až 4 °C.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com + ČHMÚ

Štítky počasí, předpověď, víkend, meteorolog, Plzeň, Plzeňský kraj, Evropa, Český hydrometeorologický ústav, Česko, Karlovarský kraj, Polsko, střední Evropa, Praha, Bavorsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POČASÍ NA VÍKEND: Déšť, sníh a nejisté odhady meteorologů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.