Počasí dnes11 °C, zítra12 °C
Pátek 11. října 2024  |  Svátek má Andrej
Bez reklam

Kraj obdržel prvních 200 dávek vakcíny od americké Moderny

Plzeňský kraj dnes obdržel prvních 200 dávek vakcíny od americké firmy Moderna. Původně jich ale mělo být 700. Kraj se podle tiskové mluvčí Aleny Marešové dozvídá o změnách dodávek na poslední chvíli, což komplikuje plánování. Došlé vakcíny budou nyní rozdělené mezi soukromou EUC Kliniku v Plzni a krajskou Stodskou nemocnici. Do regionu ještě dorazilo dalších 2925 dávek vakcíny Pfizer/BioNTech.

K dnešnímu dni je v našem kraji 5 704 potvrzených případů nákazy koronavirem,. Nejvíce neuzavřených případů je v nejlidnatější Plzni (1621), následuje Klatovsko (752), Tachovsko (739), Domažlicko (716), severní Plzeňsko (713), Rokycansko (589) a jižní Plzeňsko (574)

„Původní dodávka vakcíny Moderna na tento týden byla slibovaná v počtu 700 kusů, ale v pondělí jsme dostali informaci, že jich zatím dostaneme 200," uvedla mluvčí krajského úřadu Alena Marešová. Podle ní se kraj dozvídá o přesných počtech těsně před obdržením očkovacích látek, komplikuje to plánování distribuce.

„Přijdou (vakcíny Moderna) do ústavní lékárny fakultní nemocnice, kde se rozdělí na dvě místa v kraji, která by měla ještě doočkovávat klienty a personál domovů pro seniory," přiblížila mluvčí. Mobilní týmy pojedou tam, kam nemohly třeba kvůli karanténě nebo nákaze.

Podle Marešové bylo zatím naočkována první dávkou vakcíny Pfizer/BioNTech 1900 klientů všech sociálních zařízení z celkem 3800, zájem má 3000 seniorů. „Druhá dávka se zatím neočkovala, na ně dojde další a přespříští týden," řekla. Nejrychleji začala očkovat první dávkou EUC Klinika, takže by měla zahajovat druhé dávky nejdříve. Klinika je určená hlavně pro Plzeň, takže si sama kontaktuje domovy ve městě a širším okolí. Podobně postupují další nemocnice s očkovacími centry. „Nerozlišuje se, kdo je zřizovatel. Každá nemocnice zkontaktovala zařízení a koordinuje si to sama podle počtu vakcín. Mobilní týmy vyjedou a očkují připravené seniory," řekla mluvčí.

Z 2950 zaměstnanců sociálních zařízení jich bylo dosud naočkováno 942, zájem o očkování má polovina z nich.

Dosud dostával kraj jen vakcíny Pfizer/BioNTech. „V letošním roce to byly čtyři plata 5. ledna, čtyři 12., pět plat 20. ledna a 26. ledna tři plata. Jedno plato obsahuje 975 dávek," uvedla Marešová. Z krajské vakcinační skupiny, která se schází každou středu, se za tři týdny situace v regionu výrazně zlepší, protože Pfizer se bude snažit během druhé půlky února doplnit dodávky v původní výši.

Podle údajů ministerstva je v kraji nyní volných 41 ze 174 intenzivních lůžek JIP/ARO, z toho je ale pouze jedno určené pro covidové pacienty, ostatní jsou pro další nemocné. Upravených intenzivních lůžek určených pro pacienty s covidem je v kraji volných jen šest z 53. Reprofilizovaných standardních lůžek s kyslíkem určených pro nemocné s covidem je v kraji 123 ze 428. Standardních lůžek s kyslíkem není obsazeno 328 z 1257, volná ale nejsou pro covidové pacienty. K dispozici je jeden z pěti přístrojů ECMO na mimotělní okysličování krve pro nejvážněji nemocné pacienty

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, vakcína, Pfizer, nemocnice, BioNTech, Plzeň, Moderna, EUC a.s., okres Klatovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj obdržel prvních 200 dávek vakcíny od americké Moderny  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.